Hej roditelji, ako od dece očekujete samo najbolje – morate da pogledate ovaj video

Deca i vannastavne aktivnosti - ilustracija
Foto: Ghislain & Marie David de Lossy / ImageSource / Profimedia

"Čak ni robot to ne bi mogao."

Na društvenim mrežama postao je viralan snimak učenice osnovne škole u ​​Tjenđinu u Kini koja moli svog oca da joj da više vremena za igru.

Na video snimku se vidi kako devojčica razgovara sa svojim ocem plačući.

„S poštovanjem, mogu li da ti postavim pitanje?“ pita ona sa suzama u očima.

„Da li se loše ponašam prema tebi? Imam li neke slabosti? Da li nešto radim pogrešno? Šta god da je, možeš mi reći. Promeniću se, ali treba mi slobodno vreme. Ne mogu sve vreme da provedem učeći. Da bih učila, potreban mi je balans između škole i privatnog života. Razumeš li? Već sam završila domaći zadatak, sve sam uradila, da li je problem što hoću da se igram?“, objašnjava devojčica.

Nakon toga otac joj odgovara: „Ne, dobro, možeš da se igraš, ali ne predugo.” Devojčica staje u svoju odbranu i objašnjava da uvek ide u krevet u 21 sat i da se nikada nije igrala do  ponoći.

„Bila si dobra nedavno“, priznaje njen otac.

„Nedavno? Bila sam dobra svaki dan!“ uzvikuje ona.

Otac dalje kaže da nema velika očekivanja od svoje ćerke.

“Znam, ali to što tražite od mene, to čak ni robot ne bi mogao. Čak i da imam osam ruku, ne bih mogla postići sve to“, kaže devojčica i upućuje ocu molbu za kraj.

„Evo mojih poslednjih reči za vas. Molim vas, cenite moje dane detinjstva.“

Mnogi ljudi su istakli da devojčica jako elokventno govori i da bi u budućnosti mogla da postane advokatica.

Jedna korisnica društvenih mreža je prokomentarisala: „Njena logika je zdrava i tačke su jasne; rekla je ono što mnogi odrasli ne mogu ni da pomisle… Ona ima sposobnost za debatu i prirodni dar da bude advokat.”

Drugi je primetio: „Cenite vreme koje imate sa svojim detetom. Tata nije u pravu, trebalo bi da se izvini.”

Inače, u Kini je sve veći trend da školska deca imaju prepun raspored vannastavnih aktivnosti, ali ista stvar se dešava i u mnogim evropskim zemljama, pa i u Srbiji.

Zakon o obrazovanju u Kini, kojim bi se smanjio pritisak na školsku decu u vezi sa domaćim zadacima i podučavanjem, usvojen je u oktobru prošle godine.

Novi zakon poziva lokalne samouprave da obezbede manji broj domaćih zadataka i traži od roditelja da deci daju razumno vreme za odmor i vežbanje, prenosi Today.

***

Bonus video: Kome poveravamo decu na čuvanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram