Greška koju trudnice često prave po vrućini, a može da bude vrlo opasna

trudnice vrućina
Foto: LEMOINE / BSIP / Profimedia

Dr Inđić savetuje kako da ublažite prekomerno oticanje i znojenje, ali upozorava i zašto nije dobro nalivati se vodom.

Sunce prži, vazduh vreo, sve se topi, a vi ste trudni. Nema sumnje da vam je makar za nijansu teže nego drugima jer leto tokom trudnoće može da bude i toplije nego što zaista jeste. Kako da sebi olakšate tegobe, pre svega otoke i prekomerno znojenje, savetuje dr Bojan Inđić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pomoć za oticanje

„Otoci se javljaju kod čak 80 odsto trudnica. Tokom letnjih meseci problem sa otocima je izraženiji. Otoci su najčešće normalni i nazivamo ih fiziološkim edemima. Zahvataju uglavnom noge, stopala, zglobove, prste. Obično je oticanje veće kako odmiče dan, a tokom leta stepen oticanja može biti nešto veći nego uobičajeno“, kaže naš sagovornik.

Kako biste smanjili otoke ili sprečili da postanu veći, doktor savetuje sledeće:

*Lezite bar 30-60 minuta tokom dana, najbolje u popodnevnim satima.

*Držite noge blago podignute dok spavate.

*Nosite udobnu odeću, a ukoliko je moguće, nosite za pola broja veću obuću od one koju inače nosite.

*Šetajte tokom dana, ali izbegavajte najveću vrućinu.

*Skinite prstenje sa prstiju jer problem oticanja može nekada biti prilično neugodan.

*Nemojte stajati u mestu previše dugo.

*Smanjite unos soli, ali je nemojte u potpunosti isključiti iz ishrane jer so sadrži jod neophodan za pravilan razvoj vašeg deteta.

*Izbegavajte bilo koje supstance koje imaju diuretska svojstva u većim količinama, kao što je kafa, jer može povećati gubitak elektrolita.

*Unosite dovoljno tečnosti.

Pritom, za trudnoću je karakteristična pojava intolerancije na toplotu.

„Kada ste trudni, normalno je da temperatura tela bude nešto veća nego uobičajeno. Kada se to kombinuje sa pojačanom temperaturom spolja, može postati zaista neugodno. Veoma je važno da trudnice prate spoljašnji indeks toplote, što znači da vide koliki je zaista osećaj toplote napolju kao posledica kombinacije toplote i vlažnosti. Ukoliko je indeks visok, obično savetujemo trudnicama da taj dan provedu kod kuće sa uključenim klima-uređajem.“

Pažljivo sa unosom vode

Ukoliko se u trudnoći previše znojite, neophodan je adekvatan unos tečnosti.

„Najbolja je, naravno, voda, ali možete unositi i sok od ceđene pomorandže, mleko, sportska pića sa adekvatnim bilansom elektrolita koji se ionako gube znojem.“

Ipak, treba biti obazriv.

„Prevelik unos vode u telu može biti jednako opasan kao i premali. Stanje se zove overhidracija, koja razredi elektrolite u krvi, što može dovesti do slabosti mišića, grčeva, a u najtežim slučajevima i do poremećaja svesti.“

Zato bi najjednostavniji savet bio da unosite tečnost u manjim količinama tokom čitavog dana.

Osim toga, doktor daje još korisnih saveta koje možete primeniti kako biste olakšale sebi trudnoću na vrelom danu:

*Plivajte. Ne samo da će vas plivanje rashladiti nego može smanjiti pritisak na išijadični nerv i tako smanjiti tegobe u leđima.

*Nosite udobnu odeću od prirodnih materijala. Manje ćete se znojiti, rashladiće vas i smanjiti mogućnost iritacije znojem. Određena mesta na telu trudnice, kao što su dojke i stomak, posebno su osetljiva na iritaciju znojem.

*Imajte kod sebe uvek flašu sa vodom za slučaj da vam zatreba.

*Ukoliko to trudnoća dozvoljava, vežbajte, ali tokom hladnijeg dela dana. Nemojte preterivati da biste izbegli rizik od pregrevanja.

*Disanje je važan faktor održavanja temperature tela. Pokušajte da uspostavite obrazac disanja koji vama najviše odgovara. Neki ljudi jednostavno dišu ili previše sporo ili previše brzo.

*Izbegavajte izlazak napolje kada je sunce najjače. Trudnice su osetljivije na opekotine nego žene koje nisu trudne.

*Ukoliko ste napolju, koristite kremu za visokim stepenom zaštite od zračenja.

*Ako osetite prve znake slabosti, mučnine, vrtoglavice, glavobolje ili izražene žeđi, neophodno je da odmah uđete unutra, odmorite se i unesete dovoljno tečnosti. Ukoliko tegobe potraju, neophodno je potražiti pomoć doktora.

Dr Inđić napominje i da ne treba zaboraviti redovne preglede i posete ginekologu koji su neohodni kako biste se osećale sigurno u trudnoći i kako bi bilo kakav problem bio prepoznat na vreme.

„Poželjno je da se svaka trudnica posavetuje sa svojim ginekologom-akušerom o tome šta je najbolje za nju i njenu bebu tokom letnjeg perioda.“

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram