Glumica šokirala priznanjem: Sin i dalje spava sa mnom

Foto: Iris Edinger / Zuma Press / Profimedia

Tabu tema roditeljstva.

Ališa Silverstoun, glumica koju svi znamo iz filma Clueless, godinama otvoreno govori o svom pristupu roditeljstvu. Ove nedelje je ponovo glavna tema medija – nakon što je otkrila da još uvek spava u istom krevetu sa svojim 11-godišnjim sinom Berom.

Ona je za „The Ellen Fisher Podcast“ izjavila da su ona i Ber zajedno spavali kada je on bio beba i da su onda samo nastavili.

„Ber i ja još uvek spavamo zajedno. Biću u nevolji što to kažem, ali baš me briga“, rekla je glumica.

Stručnjaci kažu da nije problematično da roditelji spavaju s decom ako to funkcioniše za obe strane. Pristup ovom aspektu roditeljstva se razlikuje i u zavisnosti od običaja u nekoj kulturi. Recimo, u Francuskoj decu uče da spavaju potpuno sama od prvog dana – koristeći metodu koju zovu „Le Pause“.

Ta metoda je ipak različita od Ferberove metode. Ferberova metoda podrazumeva ignorisanje dečjeg plača nakon što je stavljeno u krevetac, dok na kraju ne zaspi. Francuski roditelji ne trče u bebinu sobu svaki zvuk, ali ih ne ignorišu potpuno.

Umesto toga, čekaju nekoliko minuta da vide da li će se bebe same smiriti. Pažljivo slušaju zvukove bebe, što im pomaže da prepoznaju kada je detetu zaista potrebna pažnja, a kada samo prave buku u snu.

Foto:Shutterstock

Ali ako spavate s bebom, treba da imate na umu mere predostrožnosti.

„Deljenje kreveta donosi rizik od gušenja“, rekao je dr Kreg Kanapari, specijalista za pedijatrijsko spavanje i direktor Pedijatrijskog centra za spavanje na Jejlu.

Američka akademija za pedijatriju ne preporučuje roditeljima da dele krevet sa bebama, osim ako ih hrane ili teše.

„Kod starije dece, nema zdravstvenih rizika povezanih sa zajedničkim spavanjem. U mnogim kulturama prilično je uobičajeno da postoji porodični krevet, bilo zbog potrebe ili zato što samo kulturološki porodice tako spavaju. Postoje razne vrste porodica i porodičnih konteksta i ljudima je prilično lako da osude one koje rade stvari na drugačiji način od njih“, nastavio je on.

Istakao je da nema dokaza da bi zajedničko spavanje moglo da dovede do bilo kakvih problema u ponašanju deteta. Takođe, to ne znači da će dete imati poteškoća da se odvoji od roditelja. Kanapari savetuje roditeljima da imaju na umu da i roditelj i dete treba da imaju dovoljno prostora u krevetu.

„Važno je da se roditelji i deca osećaju odmorno ujutru i tokom dana. Svako dete je drugačije i treba da slavimo te razlike“, dodao je on.

Mama i beba, majka, beba
Foto: Shutterstock

Sličnog mišljenja je dr Rebeka Fisk, pedijatrica u bolnici Lenoks Hil u u Njujorku.

„Uvek sam govorila roditeljima da je deljenje kreveta sa detetom lična odluka, a ne medicinska odluka“, kaže ona.

Zajedničko spavanje bi trebalo da prestane kada da vidite da dete ulazi u rani pubertet. To je faza u kojoj počinju da se razvijaju polne karakteristike, kao što su grudi i rast dlaka ispod pazuha.

„Ne bih želela da dete od 14 godina spava u krevetu sa svojom majkom ili ocem. Ako biste me zamolili da podvučem crtu, mislim da je to u prepubertetskom periodu“, rekla je Fisk.

Matheis se slaže. „Adolescencija, ili početak puberteta, može biti dobro vreme za prelazak u različite krevete“, rekla je ona.

Kada dete dostigne adolescenciju, verovatno će samo tražiti sopstveni prostor. Ali ako je vaše dete veoma uznemireno i nalazi utehu u vašoj blizini, u redu je da postavite dušek u istoj sobi, kažu stručnjaci.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram