Gestovi kojima roditelji otežavaju polazak deteta u vrtić

Beba i porodica 09. sep 202115:27 > 11. sep 2021 22:46
dete u vrtiću
Dete u vrtiću, Foto: Richard Splash / Alamy / Alamy / Profimedia

Nijedan novi početak nije lak, a posebno kada dete prvi put vodite u vrtić. Ovaj period navikavanja može da padne vrlo teško detetu, ali i roditeljima. Te iako roditelji žele svom detetu maksimalno da olakšaju ovaj prelazni period, nekada detetu to zapravo otežava. Pitali smo vaspitačice, šta bi to roditelji mogli da promene i u čemu najčešće greše kada vode svoju decu u vrtić?

Svakako da je period polaska deteta u vrtić stresan za svakog roditelja, posebno ukoliko kreće prvi put. Bez obzira da li je dete prethodno išlo u jaslice ili ne, period navikavanja ume da bude poprilično težak. Mnoga deca dobijaju da idu u vrtić, ili odbijaju da ostanu. Dok mnoga prvih para dana provedu – plačući.

Mada, ni za roditelje to nije tako jednostavno. Šta treba detetu sve kupiti, kako ga opremiti, ali i kako pustiti dete da od vrtića izvuče najbolje što može.

I nema pravila, bilo da dete dolazi u vrtić iz jaslica, ili dolazi iz porodice – svako prolazi kroz period adaptacije. Zato su nam vaspitačice rekle koje to stvari roditelji čine – što detetu otežava ovaj period.

Zadržavanje roditelja na vratima

Koliko god je roditeljima  teško što ipak ‘ostvljaju’ dete, time što se zadržavaju duže na vratima – detetu se čini medveđa usluga. Te iako dete plače i želi kod njih u naručje, vaspitačice preporučuju da rastanak bude kratak i brz. Ipak to zadržavanje roditelja detetu otežava navikavanje deteta na vrtić, te vrlo često produžuje plakanje. Ukoliko ga roditelj pozdravi i ode, detetu se daje prilika da se osvrne oko sebe i obrati pažnju na dešavanja, umesto da mu je fokus na roditelju.

Ako ste rešili da dete ide u vrtić, onda tako i neka bude. Naravno, ukoliko vaspitač proceni da je potrebno da se roditelj svakod dana zadrži po malo sa detetom, to je u redu. Međutim, u većini slučajeva – bolje je poljubiti dete i otići svojim putem, te brigu tog dana prepustiti vaspitaču.

Slab kontakt roditelj-vaspitač

Vaspitačice se slažu da nepoverenje roditelja prema vaspitačima ume da bude veliki problem. Poverenje se stiče godinama, te kroz nekoliko godina obično se roditelji i vaspitači idealno slažu, ali zato je važno u početku biti otvoren za upoznavanje. Ako je dete već upisano u vrtić, dobra ideja je da roditelji popuste i dozvole vaspitačima da brinu o njihovoj deci.

Ipak, dužnost svakog vaspitača je da se postara da upozna svakog od roditelja, te da sa njima razvije odnos u kome nepoverenja neće biti.

Donošenje slatkiša

Roditelji često prave grešku gde da bi detetu nekako olakšali period tranzicije ‘potkupljuju’ ih slatkišima. Vaspitačice su stava da deca u vrtiću imaju obezbeđen ceo boravak u šta ulaze doručak, užina i ručak, te da nema potrebe da daju svojoj deci slatkiše da nose u vrtić. To posebno ume da izazove problem među decom, ukoliko dete nema da podeli sa ostatkom, nastane pometnja. Što negde decu uči i sebičluku, jer ako većina želi slatkiš koga nema dovoljno, dete se najčešće stisne u odbrani.

Vaspitačice kažu da je skroz u redu da deca ponesu slatkiše, ukoliko ima dovoljno da podele sa celom grupom – i to ne svaki dan. Dok su rođendani, naravno, izuzetak.

***

Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram