Svi vi „loši roditelji“, pročitajte genijalne antisavete naučnice koja proučava decu

Foto: Shutterstock

Ne brinite, stvari zbog kojih nas griže savest su zapravo odlične za razvoj naše dece.

Dorsa Amir je naučnica sa Univerziteta Berkli i bavi se načinima na koji se deca razvijaju i uče u različitim kulturama širom sveta. Takođe je i moderna mama koja, kao i svi ostali, oseća ogroman pritisak kojem su izloženi savremeni roditelji. Zato je na svom Tviter profilu sastavila listu anti-saveta za roditelje koji se previše brinu o tome da li čine dovoljno za svoju decu. Prenosimo ceo njen tred.

Ne mora sve da bude edukativno! Šta god da rade, deca uvek uče. Ne morate da ih učite slova ili zvucima životinja.

Ne osećajte obavezu da ih stalno nečemu učite. Podučavanje dece putem direktnih instrukcija je najređi oblik učenja u ljudskoj istoriji. Deca umeju da uče na druge načine – posmatranjem. I neverovatno su dobra u tome.

Ok je da im bude dosadnoi niste dužni stalno da ih zabavljate i smišljate im nove aktivnosti. Treba da nauče da to rade sami.

Deci je potrebno da iskuse konflikte, poput neslaganja i svađa sa vršnjacima. Trudite se da se ne mešate kako bi naučili da ih sami rešavaju.

Negativne emocije nisu za izbegavanje. Deca treba da ih upoznaju i nauče da ih obrađuju. Potpuno bezbrižno detinjstvo bez emocionalnih izazova nije dobra priprema za život.

Ne morate biti detetov kul i blesavi prijatelj. Slobodno budite samo dosani roditelj. Igranje sa decom kao da ste drugari je krajnje neobično za ljudsku vrstu.

Vaš život i raspored ne moraju da se vrte oko detetovih želja. Računaju su i želje ostalih članova porodice. Dete će biti savršeno zadovoljno i kad učestvuje u aktivnostima odraslih.

Ne morate im kupovati na stotine igračaka. Deca umeju da se igraju s bilo čim. Zapravo, omiljeni su im predmeti za odrasle.

Deca obožavaju da oponašaju odrasle. Tako uče. Uključite ih u kućne poslove i uživaće.

Ljudska vrsta je posebna po svojoj neverovatnoj „plastičnosti“. Umemo da se prilagodimo na milion različitih ekoloških, kulturnih i društvenih okolnosti. To znači da postoji milion različitih načina da se biva čovekom i svi su jednako ispravni, pišu Detinjarije.

Bonus video: Dr Katarina Bajec u podcastu Mamazjanija: Mame, ne stavljajte svoje zdravlje u drugi plan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram