Fotka obroka iz švedskog porodilišta koja nas baca u očaj

bolnica
Bolnica u Švedskoj, Foto: Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve više se priča o neprihvatljivim obrocima koji se služe u bolnicama ženama koje su se porodile u Srbiji. S obzirom na to da ima dosta naših ljudi koji žive u inostranstvu, od njih nam stižu i detalji o tome kako medicinske usluge funkcionišu tamo. Jedna fotografija obroka koji je poslužen porodilji u bolnici u Švedskoj izazvala je veliku pažnju.

Tužno je što u 21. veku pričamo o tome kakvi su obroci za trudnice, bilo da se radi o Švedskoj, Srbiji ili Bosni. To su stvari koje ne bi trebalo ni da primećujemo jer se podrazumeva da bi porodilišta u svim krajevima trebalo da imaju pristojnu hranu za pacijente.

Iako je tema nataliteta uvek aktuelna i od žena se u našoj zemlji ‘zahteva’ da decu rađaju, mnoge se ježe ne toliko od samog porođaja koliko od pomisli da leže u našim bolnicama.

Dehumanizacija koju doživljavaju porodilje u Srbiji deluje kao da ide sve gore i gore, dok u Švedskoj primer užine izgleda ovako:

Korisnica Tvitera koja je podelila fotografiju istakla je da je ova užina poslužena oko dva ili tri sata nakon porođaja, a da se porodilja u tom trenutku nalazi sama sa svojim mužem i bebom u bolničkoj sobi. Istakla je da na Balkanu to svakako nije slučaj, te ako se žene porode nakon 17 časova – često ostanu bez ikakvog obroka, osim ukoliko nemaju nešto spremljeno u torbi.

Prvo što možemo primetiti jeste da ovo izgleda kao užina koju bi služili u nekom hotelu. Drugo, možda i važnije jeste da ništa na tanjiru nije buđavo, kao što je bio slučaj sendviča sa buđavom šunkom u bolnici u Kragujevcu koju su, na sreću, porodilje primetile. Čak je i gori slučaj bio u Čačku kada su bebi poslužili poparu sa plastikom – a nakon toga se pravili ludi i gluvi na primedbe.

Nekoliko puta smo pravili poređenja kako bolnička hrana izgleda u svetu, a kako kod nas, kao i kako izgleda hrana za trudnice u Bosni, gde kao i kod nas, neretko na tanjiru možemo videti jedan listić salame, parče hleba, jednu viršlu i nema više potrebe ni da nabrajamo koliko je to tužno.

Odlično je da su se žene dovoljno ohrabrile da dele svoja iskustva iz bolnica, makar i anonimno, a kada će se ovde nešto promeniti – to niko ne zna. Znamo samo da mora da se menja.

***

Bonus video: Porodilišta – (ne)prijatelji mama?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram