Finska studija: VTO bebe su uspešnije, ali imaju jedan rizik

Foto: bibiphoto / Shutterstock

Finski naučnici sproveli su zanimljivo istraživanje.

Bebe rođene putem vantelesne oplodnje pametnije su, ali sklonije problemima mentalnog zdravlja od dece prirodno začete, pokazuje finska studija.

Stručnjaci sa Univerziteta u Helsinkiju pratili su 280.000 mladih rođenih u Finskoj između 1995. i 2000. do njihovog 18. rođendana.

Deca rođena korišćenjem tehnika potpomognutog začeća bolje su se prolazile u nastavi i manje je verovatno da će napustiti srednju školu.

Rezultati, objavljeni u European Journal of Population, pokazuju da su u poređenju sa prirodno rođenom decom, deca koja su začeta putem VTO imala veći prosek ocena (8 naspram 7,7), manja je verovatnoća da će napustiti školu (2,4 odsto naspram 3,6. procenata) i manje je verovatno da će napustiti dom sa 18 godina (11 procenata prema 17 procenata).

Naučnici su rekli da bolji uspeh u školovanju među bebama vantelesne oplodnje može biti posledica toga što će bogatije porodice verovatnije priuštiti proceduru. Bebe rođene putem VTO češće dolaze iz bogatijih porodica koje svojoj deci mogu obezbediti više novca, vremena i emocionalnih ulaganja, što je od koristi za njihovo obrazovanje, rekli su oni.

Foto: Shutterstock

Međutim, ona su bili u nešto većem riziku da im se dijagnostikuje problem mentalnog zdravlja – posebno anksioznost ili depresija. Povećan rizik od problema mentalnog zdravlja ostao je čak i kada su deca rođena veštačkom oplodnjom upoređivana sa prirodno začetom braćom i sestrama.

Devet procenata prirodno začete dece imalo je dijagnozu mentalnog zdravlja u kasnim tinejdžerskim godinama, u poređenju sa 10 procenata među potpomognutim začećem.

Dr Hana Remes, naučnica sa Univerziteta u Helsinkiju i vodeća autorka studije, rekla je da tim još ne može da objasni ovaj nalaz.

Ali ona je sugerisala da parovi mogu patiti od depresije i anksioznosti zbog problema pri začeću, što njihovo dete stavlja u „veći rizik od problema sa mentalnim zdravljem“.

***

Bonus video: Levoruki ljudi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram