Fenomenalne igre koje možeš da igraš s klincima u kući

Igre s decom
Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Stalno slušamo kako su nam deca postala troma i bez kondicije. Fizička aktivnost u školama je svedena na minimum još pre pandemije, a sad kad ćemo zbog hladnoće svi više sedeti u kućama, najmlađe nije lako ni organizovati i zabaviti.

Koje dete ne voli da se igra? Pronašli smo video s nekoliko igara koje poboljšavaju dečju motoriku, ravnotežu, lateralnost, koncentraciju i pažnju. Ujedno su i odlična zabava za celu porodicu.

Diversas brincadeiras para trabalharmos coordenação motora, equilíbrio, lateralidade, concentração e atenção!Crédito no…

Posted by Aprendendo para Ensinar on Уторак, 22. септембар 2020.

Noviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da je u Srbiji svako treće dete gojazno. U poslednjih 20 godina u Srbiji je procenat gojaznosti porastao za 60 odsto, a oko 43 odsto dece svakodnevno konzumira slatkiše. S druge strane, manje od 20 odsto dece ima naviku da dnevno pojede po jednu voćku, dok četvrtina svih učenika jede slatkiše i više puta dnevno. Podaci kažu i da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom, a kriva kičma dece u Srbiji problem je koji traje decenijama.

Pročitajte još:

Posledice zbog manjka fizičke aktivnosti kod dece istakao je za naš portal i pedijatar Slavko Dušanov.

„Kad radimo sistematske preglede, veliki broj dece, čak preko 70 odsto njih, prema našim podacima, ima nepravilno držanje. To znači da im je kriva kičma, imaju krive noge, slabo razvijenu muskulaturu, ravne tabane, a kičmu i ceo taj kostur drže mišići.

S obzirom na to da su deca fizički neaktivna, taj kostur nema šta da drži“, rekao je.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram