Kako znaš je li dete normalne visine ili ima poremećaj rasta

deca malog rasta
Deca - ilustracija; Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Nekad je niski rast stvar genetike i možete samo da čekate da vaše dete to shvati i prihvati. Međutim, svaki roditelj treba da ima na umu da postoji i mogućnost da je u pitanju problem poremećaja rasta, koji najčešće nastaje kao posledica nedostatka hormona rasta, izuzetno važnog za zdravlje dece.

Danas se obeležava Svetski dan dece malog rasta, a iz Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom „Horast“ poručuju: Nije reč o visini – reč je o zdravlju dece. Procene su da u Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormona rasta, a ova nedelja je u čitavom svetu posvećena upravo podizanju svesti o značaju normalnog rasta kod dece.

Nedostatak hormona rasta nije dakle samo estetski problem, kako ga najčešće doživljavaju, već problem koji može da utiče na sveobuhvatno zdravlje deteta. Osim što utiče na linearni rast kostiju, hormon rasta ima i niz značajanih uloga u metabolizmu, a njegov nedostatak može pruzrokovati srčane, imunološke, probleme sa kostima, plućima. Zato su redovni sistematski pregledi dece od najvećeg značaja, kao i pravovremeno informisanje sa problematikom poremećaja rasta.

Ali, kad treba da vam se „upali alarm“ da pomislite da nešto nije u redu?

Pročitajte još:

Stručnjaci kažu da ukoliko dete ne raste 4,5 centimetara godišnje ili ako mu se usporava rast, savetuje se odlazak kod endokrinologa.

„Bitno je samo pratiti rast i razvoj svog deteta i na vreme potražiti odgovore na pitanja: ‘Da li moje dete raste normalno? Koji je normalan obrazac rasta deteta?’. Suviše spor ili suviše brz rast deteta tokom jedne godine ukazuje na stanje opšteg zdravlja. Zato je izuzetno važno da svi roditelji prate i znaju koliko njihovo dete poraste svake godine, jer to je glavni pokazatelj sveukupnog zdravlja“, kaže Olga Davidović, predsednica Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom „Horast“.

Nizak rast znači da je telesna visina deteta ispod donje granice normale za uzrast i pol. Najčešće je porodična odlika ili posledica konstitucionalno usporenog rastenja. Međutim, nizak rast može biti prouzrokovan različitim poremećajima zdravlja i što je veće odstupanje telesne visine od normale to je veća verovatnoća da dete ima neki od patoloških oblika niskog rasta.

„Najčešći patološki uzroci niskog rasta su nedostatak hormona rasta, nedostatak hormona štitaste žlezde, nizak rast prouzrokovan intrauterusnim zastojem u rastenju, celijakija, različiti genetski sindromi“, upozorava doc.dr Maja Ješić, pedijatar – endokrinolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Niska telesna visina roditelja najčešće objašnjava nizak rast deteta, ali to ne sme biti razlog da se dete ne uputi endokrinologu čim se uoči poremećaj.

„Nedostatak hormona rasta kod dece može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni. Nizak rast kod dece sa urođenim nedostatkom hormona rasta može da se uoči najčešće posle druge godine života, a uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično. U stečene uzroke spadaju ozbiljne povrede glave, tumori glave, infekcije centralnog nervnog sistema, zračenje glave“, napominje doc. dr Ješić.

Deca sa ovim problemom se leče injekcijama hormonom rasta koje u našoj zemlji pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte još:

„Osnovni preduslov uspešne terapije je što ranije postavljanje dijagnoze i postizanje maksimalne visine pre početka puberteta. Osim stimulacije linearnog rasta, hormon rasta ima višestruka korisna delovanja koja obuhvataju održavanje normalnog telesnog sastava i metabolizma tokom celog života. Stoga se kod osoba sa dokazanim nedostatkom hormona rasta preporučuje supstitucija tog hormona i posle prestanka rasta u visinu, ali u dozama koje su manje od susptitucionih doza u detinjstvu i adolescenciji“, ističe doc. dr Ješić.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram