Fascinantna studija: Kad bebe razvijaju smisao za humor

Foto: Brigitte Sporrer / ImageSource / Profimedia

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije ga prepoznaju s navršene četiri nedelje, piše Independent.

Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Behaviour Research Methods, sprovela je grupa naučnika sa univerziteta u Bristolu i pokazala je da sasvim male bebe uspevaju prepoznati različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, igre sakrivanja, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća “neobičnim” glasom.

Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u posmatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Raduje ih, na primer kada uoče da se neko uplašio, piše N1 Zagreb.

Naučnici su takođe zaključili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani “besmisleni humor”, a trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči i psovke.

Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor kod dece ključna socijalizacija, koja istovremeno može da doprinese poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram