„Dva puta ću se poroditi kako bih spasla život svojoj bebi“

Foto: Printscreen Instagram/ jaiden.ashlea

Žena će dva puta morati da prođe kroz porođaj sa istim detetom - da bi mu spasla život.

Nakon što je pre nedelju dana rodila sina Levija Džejmsa, Amerikanka Džejden Ešli bi trebalo da ga rodi drugi put u julu.

Sve je to deo razrađenog plana da se spase život bebe.

Kada je 23-godišnja buduća mama imala prenatalni pregled u 18. nedelji trudnoće u martu, pokazalo se da njen sin ima spina bifidu, urođeni defekt koji negativno utiče na kičmenu moždinu fetusa tokom gestacije i može dovesti do smetnji u učenju i razvoju i paralize.

„Bila sam u šoku. Nisam mogla ni da govorim kada nam je doktor to saopštio“, priseća se Ešli.

@jaiden.ashlea Fetal surgery was a success, this recovery is something else though 😭 #spinabifida #fetalsurgy #openfetalsurgery ♬ original sound - Lisa

U početku, lekari u njenom rodnom gradu Džeksonvilu, u Floridi, rekli su njoj i vereniku da će njihovo prvo dete biti rođeno „mrtvog mozga“ i da neće imati šanse da vodi kvalitetan život.

„Sećam se da sam sebi rekla: ‘Ovo nije stvarno, ovo se ne dešava'“, seća se Ešli, dodajući da su je lekari ohrabrivali da prekine trudnoću.

Ali nakon što je dobila drugo i treće mišljenje od specijalista u Orlandu, koji je udaljen nešto više od dva sata od njenog doma, saznala je da ima nade za njenog sina. Potencijalno bi mogla da se podvrgne najsavremenijoj operaciji da mu izleči kičmu dok je još u stomaku.

Otprilike šest nedelja nakon dijagnoze, ona je otišla pod nož. Lekari su joj napravili carski rez duž stomaka i uspešno operisali leziju, ili abnormalnost, koja muči pršljenove u donjem delu leđa bebe.

Zatim su dete vratili u Ašliin stomak, zašili je i stavili na striktno mirovanje u krevetu dok beba ne bude dovoljno razvijena za pravi porođaj carskim rezom u 37. nedelji.

Postupak je uključivao punu anesteziju i trajao je oko šest sati.

„Od operacije, lekari su videli mnogo više pokreta i znaci bilo kakve malformacije u njegovom mozgu su se preokrenuli“, rekla je ona, dodajući da lekari sada očekuju da njen sin skoro da nema problema sa hodanjem.

Međutim, verovatno će morati da se podvrgne fizikalnoj terapiji od rođenja do najmanje 18. godine.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram