Dva detinjstva: Fotografija deteta s ulice od koje boli duša

Ilustracija, Foto:Shutterstock

Društvenim mrežama već godinama služi potresna fotografija koja najbolje dočarava najteži problem našeg sveta - činjenicu da nemaju sva deca srećno detinjstvo.

Na fotografiji koja je postala viralna na Tviteru, vidi se oštri kontrast dve realnosti: dece koja imaju bezbrižno detinjstvo i one koja moraju da odrastu prerano.

Naime, uslikan je dečak koji čežljivo gleda ka igralištu na kom se njegovi vršnjaci igraju.

Dok je on u prljavoj odeći i vuče težak teret, druga deca se čista i sita spuštaju niz tobogan.

Deca koja žive u ekstremnom siromaštvu, bez smeha, toplog obroka i roditeljskog zagrljaja, su među nama, u Srbiji, u vašem komšiluku, u vašem gradu. Ova fotografija je dobar podsetnik za to.

Da li se sećate zagrljenih mališana, brata i sestre, koji su uslikani u Svratišu i rasplakali su celu zemlju? Takva deca su svakodnevni gosti ove ustanove, i njima baš svakog dana treba naša pomoć.

Postavili smo rekord za ovo doba godine – 112 devojčica i dečaka posetilo nas je tokom jednog dana. ✨Medju njima i brat i sestra koji se nisu razdvojili ni na minut. ❤️?

Posted by Svratiste za decu, Beograd on Tuesday, October 6, 2020

A tek u unutrašnjosti Srbije, često nema ni ovakvih ustanova koje direktno koriste deci sa ulice. Dobra vest dolazi iz Niša – počelo je s radom Svratište u Romskom kulturnom centru (RKC). Još jedno postoji u Novom Sadu, i to je to.

Svratišta u Beogradu je osnovao Centar za integraciju mladih, a nalaze se na dve lokacije: na Zvezdari u Krfskoj ulici broj 7a i na Novom Beogradu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145.

Vrata su otvorena svakog dana u nedelji, deca su tamo od 8 ujutru do 20 uveče, a donacije građana preuzimaju se od 10 do 18 svakog dana.

Uskoro dolazi hladno vreme, pa je ovo prilika da odnesete čizme, šalove, kape i rukavice, jakne, donji veš i čarape, sredstva za ličnu higijenu.

***

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram