„Mama i tata me vole“: Deca iz Svratišta ruše predrasude

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U susret Međunarodnom danu dece koja su uključena u život i rad na ulici, Centar za integraciju mladih kampanjom na društvenim mrežama pokušava da razbije predrasude i skrene pažnju na različite probleme s kojima se susreću korisnici Svratišta za decu.

„Nemam čelični imunitet“, poručuje jedna devojčica sa fotografije objavljene na Fejsbuk stranici Svratišta za decu, jer je jedna od čestih predrasuda u vezi sa decom ulice da se ona ne razboljevaju tako često kao njihovi vršnjaci.

„Mama i tata me vole“, napisala je druga, jer neki misle da su u Svratištu samo deca o kojoj roditelji ne brinu. „I meni je hladno“, dodaje dečak, jer neki misle da ta deca uvek idu „bosa i gola“. „Moji roditelji hoće da rade“. „Idem redovno u školu“…

Mnogo je predrasuda s kojim se mladi korisnici Svratišta svakodnevno suočavaju, a povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece koja su uključena u život i rad na ulici, skreće se pažnja i na činjenicu da je pandemija kovida 19 uvećala probleme sa kojima se ta deca već suočavaju.

Pročitajte još:

„Mere za suzbijanje pandemije dodatno su marginalizovale ovu decu. Ona osećaju da im je egzistencija veoma ugrožena, a naše iskustvo u direktnom radu sa njima, pokazuje da im je još više otežan pristup institucijama sistema i da se nalaze u povećanom riziku od nasilja i diskriminacije. Konkretno, uslugu Svratište za decu, tokom pandemije, nekad koristi čak 150 dece na dnevnom nivou, a o povećanoj potrebi za održavanjem higijene, hranom, odećom i obućom, svedoči i podatak da Svratište ima 100 potpuno novih korisnika“, navode iz Centra za integraciju mladih.

Kako se ističe, deca koja rade na ulici moraju imati pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, i moraju biti bezbedna, što je dodatno otežano tekućom pandemijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram