Dirljiv epilog porođaja u kući o kom bruji Kragujevac

Foto: Privatna arhiva

Porođaj mlade žene (23) u Kragujevcu, rano jutros krenuo je u kućnim uslovima, a doktorka Hitne pomoći Katarina Đokić, pomogla je da na svet dođe zdrava devojčica. Porođaj je protekao u najboljem redu, a beba i mama se osećaju dobro. Kada je doktorka Katarina po završetku svoje noćne smene, pozvala porodilište da se raspita za zdravstveno stanje svojih ’’pacijentkinja’’, dobila je, kaže ona za naš portal, najveće priznanje koje lekar može da dobije - beba je nazvana po njoj.

Susret dve Katarine, dogodio se jutros u pet sati u kragujevačkom naselju Bresnica, a pre tog sudbonosnog susreta, Hitna pomoć je pod rotacijom stigla u porodičnu kuću. Prijavljeno je da mlada trudnica ima kontrakcije na svaki minut i da se bliži porođaj.

Doktorka Katarina Đokić, za Nova.rs svedoči da nijednog trenutka nisu oklevali i da se njena ekipa unapred pripremila na mogućnost da će imati porođaj u kućnim uslovima.

Kada su stigli, beba je već krenula, a dr Katarina za naš portal kaže da je porođaj protekao u najboljem mogućem redu i da je ’’sve bilo gotovo za desetak minuta’’.

’’U takvim trenucima vas obuzme trema i strah od neizvesnosti da li će sve da protekne u redu, prolaze vam kroz glavu moguće komplikacije, ali je sa druge strane to onaj pozitivni strah, koji vas drži da budete prisebni, da brzo reagujete i donosite ispravne odluke’’ priča Katarina.

Ona objašnjava da lekarske torbe kragujevačke Hitne pomoći, kao deo standardne opreme imaju i takozvani ’’porođajni set’’, koji se retko koristi, ali je dragocen kad se nađu u ovakvim situacijama. Iako joj je, kako dodaje ovo prvi porođaj u terenskim uslovima, uigrana ekipa koju su činili tehničarka Biljana i vozač Čeda, profesionalno su zbrinuli i mamu i bebu.

’’Mama je sarađivala sa nama, nije bilo straha pošto joj nije prvi porođaj. Sve vreme smo pratili vitalne funkcije mame i bebe, i u kući i tokom transporta do Urgentnog centra. Beba je snažno i zdravo zaplakala posle tri sekunde, disanje i boja kože su bili dobri, aspirirali smo sadržaj iz usta i nosića i kada smo se uverili da je sve proteklo bez ikakvih komplikacija, mogli smo malo da odahnemo, jer je porođaj bio najnormalniji i najprirodnije moguć’’, još uvek pod jakim utiscima objašnjava Katarina svoje iskustvo.

Foto: Privatna arhiva

Ekipa Hitne pomoći, prevezla je mladu mamu i bebu do Urgentnog centra, gde su lekari već bili u pripravnosti da ih medicinski zbrinu.

Beba dobila ime po doktorki

Doktorka Katarina Đokić ne krije da je bila prijatno iznenađena, kada je od kolega sa porodilišta saznala da je mlada mama odlučila da svoju ćerkicu nazove po doktorki koja ju je donela na svet.

’’Pozvala sam kasnije porodilite, htela sam da proverim da li su beba i mama dobro, a uz pozitivne informacije o njihovom stanju, dobila sam i vesti koje su velika čast za svakog lekara. Bebica se zove Katarina. To me je zaista obradovalo, to je potvrda da smo kao tim uradili profesionalno svoj posao i da su se ljudi s puno poverenja prepustili našim rukama. Čast je kad vam se pacijenti zahvale na ovakav način’’, iskrena je Katarina.

Doktorki Katarini Đokić, ovo je bio prvi porođaj na terenu, a u Hitnoj pomoći, za naš portal su potvrdili, da se godišnje u proseku obavi pet porođaja u kućnim uslovima i sanitetskim vozilima.

Katarina, na kraju zaključiuje, da su takvi događaji lepša strana posla, te da lekarima daju satisfakciju da se dodatno usavršavaju i kako ističe, još bolje rade svoj posao.