Devojčicama čije tate nisu bile tu

Foto:Instagram/nagaznanina

Odnos koji smo imale sa svojim ocem u detinjstvu, kao i to da li je i na koji način bio prisutan u našim životima nije nešto o čemu pričamo često i lako.

Na Instagram profilu novinarke Nine Janjušević pojavila se dirljiva priča posvećena devojčicama, devojkama i ženama koje nisu imale očeve „za primer“. Onim koje su se duplo borile sa svojim demonima. Prenosimo objavu u celosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Janjušević (@nagaznanina)

„Sinoć sam u Jugoslovenskoj k. gledala ‘Ukradenu lepotu’ i tu postoji ta relacija ćerka- otac. Iznova me je sve vratilo na moju ličnu priču, kao i na sve moje poznanice i drugarice koje su ‘sasvim slučajno’ izvojevale slične bitke. Ovaj post je za sve nas devojke i žene, pre svega devojčice, koje nisu odrasle uz oca uz kakvog danas (hvala ti Gospode) raste moja ćerka. Za sve nas koje tata nije ispratio u pubertetu kako dolikuje, za sve nas kojima se muška figura dok smo se formirale u žene srušila na bilo koji način. Za one čiji su očevi varali mame i ostajali sa njima, ili za one koji su ipak, naizgled više fer, otišli nekoj drugoj ženi (dečiji um u tom trenutku to tako 1/1 percipira).

Ovaj post je i za one tate koji nisu bili vešti da verbalizuju svoja osećanja, za one koji nisu ušuškavali noću i budili za dobro jutro. Za sve nas kojima se pobrkao muško-ženski princip, pa smo ulogu žene povezivale sa nekakvom borbom sa životom, sa muškarcima, sa mamom, sa profesorom, sa pesmom u kafani, sa tim istim tatom u sebi, sa samopouzdanjem, sa svim jebote! Iii najzad, za sve nas koje smo uspele da pređemo igricu, da pobedimo ćaleta u sebi, da ga prihvatimo razumemo i na kraju obožavamo, znajući da na taj način svesno biramo zauvek obožavamo opasno bitan deo sebe. Za sve nas koje smo se nekako duplo borile sa sopstvenim demonima i na kraju tako ozdravljene uspele da izaberemo drugačije za svoje ćerke.

Pročitajte još:

Uz veliku zahvalnost za sve lekcije koje mi je on doneo i potpuno prihvatanje da mi je baš takav jedan tata trebao, jer kako bih drugačije sve ovo danas znala?! I ovo i štošta neophodno, usput, uz baš tu lekciju, naučeno (oh,toliko je toga na tom spisku).

Kad malo bolje razmislim, da opet mogu da biram, iste bih roditelje izabrala i da sve bude isto, isto, baš isto. Hvala vam mama i tata za ovaj preeedivan život, za mogućnost transformacije besa i nemoći u ČISTU LJUBAV (automatski moć).

I još jednom čestitke svima nama koje smo danas jake i živahne i sijamo poput tek izrađenog čelika! Čestitam svakoj od nas kojima će se, kada se nasmejemo, u uglu usana zauvek videti da tu nekad nešto sa ocem i nije baš najsjanije teklo, ali koje smo uspeleee da to preokrenemo u svoju najveću snagu i radost! Vrh, vrh! Eto.“

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram