Pobuna Mladenovčanki: Na 27.000 žena imamo dva ginekologa

ginekolog mladenovac
Foto: Organizacija Žene Mladenovca

Na 27.000 žena u domu zdravlja u Mladenovcu rade dva ginekologa. Zbog tog poražavajućeg podatka tamošnje žene su pokrenule inicijativu u želji da promene nešto nabolje, pa umesto čestitke za Osmi mart nedavno poslale poruku - ne treba ruža, može ginekolog. Divna Peškir je jedna o njih. Za portal Nova.rs ona priča dokle su stigle u borbi za svoja elementarna prava.

U domu zdravlja u Mladenovcu, i to u 21. veku kad svakodnevno slušamo koliko je važno podizati svest o prevenciji, rade dva ginekologa od kojih je jedan ispunio uslove za penziju. Inicijalna kapisla za inicijativu je to što je specijalizaciju dobila osoba sa manjim kvalifikacijama i kraćim radnim stažom. Tad su, pre mesec dana, počeli protesti zbog katastrofalnog stanja u domu zdravlja“, priča Divna Peškir, Mladenovčanka koja je deo inicijative da žene u tom gradu dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, koja je u ovim uslovima očigledno nemoguća.

Divna Peškir kaže da protesti ispred doma zdravlja traju već mesec dana, a među onima koji su dali svoj potpis za smenu direktorke je i žena koja je četiri meseca čekala svoj papanikolau test i sada je nažalost na hemiorterapiji.

Tu su i trudnice i pacijentkinje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, sa malignitetima, žene kojima je svaki dan i svaki pregled od izuzetne važnosti. Sve one čekaju satima da dođu na red, a dešava se da na red ni ne dođu.

Iskustva tamošnjih žena kažu da je posebno teško bilo jedno vreme kad je radio samo jedan ginekolog jer je drugi više od mesec dan bio na odmoru. Navodimo samo neka od njih:

„Hoće da se plaća zdravstveno, ali da idemo privatno kod doktora.“

„Jedan ginekolog je ispunio oba uslova za penziju i veštački se tu održava. U 8.02 nijedan ginekolog nije radio, vrata ginekologije bila zatvorena. A ako ti baš treba nešto, dođi u šest ujutru, stojiš na mrazu, u sedam otvaraju, podele 20 brojeva i to je to. Možeš da se slikaš, nema veze da li si trudna, treba ti uput, lekovi, a pregledi su misaona imenica…“

„Dva ginekologa da rade 10 sati dnevno bez pauze svaki dan i da jedan pregled traje nerealnih 20 minuta, dolazimo do cifre od 21.900 pregleda. Fali najmanje još dva ginekologa da bi svaka žena imala adektvatnu negu.“

„Odlazak na zakazan CTG, u čekaonici tog dana samo čistačica, kaže celo odeljenje je otišlo da pripomogne u kovid ambulanti. Celo. Odeljenje. Tačnije, samo jedna doktorka jer je druga na odmoru, zasluženom, pošto se raspada od posla. Kome je hitno može privatno u ordinaciju kod muža pomenute direktorke.“

„Obe doktorke tako godinama rade u haosu, nek nam je bog u pomoći.“

I baš zbog takvih uznemirijućih iskustava Mladenovčanki, počeli su protesti i pokrenuta peticija za smenu direktorke doma zdravlja.

mladenovac ginekolog

„Nama su na ovako važnim pozicijama potrebni dobri ljudi. Da nas paze. Da nam pomognu. Da nam olakšaju. Da čuvaju naše zdravlje. Trenutno stanje ukazuje na sve osim toga“, kaže Divna Peškir o svojim Mladenovčankama koje su zato pokrenule peticiju za smenu v.d. direktorke dr Dušice Milovanović. Ona je 27.000 žena dovela u poziciju u kojoj se danas nalaze. Za pet godina direktorka nije raspisivala specijalizacije, a ginekolozi su odlazili u penziju. Danas je problem sa specijalizacijom, koja je dodeljena kandidatu s manjim kvalifikacijama, a pritom, druga dva kandidata su bila članovi istig tg saveta koji koji učestvuje u dodeljivanju specijalizacija. Takođe, promenjeni su i kriterijumi za dodelu tih spcijalizacija“, kaže Divna Peškir.

Ona ističe da pokretači inicijative očekuju što pre razgovor sa gradskim vlastima ili da direktorka doma zdravlja što pre sedne na razgovor sa pravnim službama kako bi se problem rešio.

„Očekujemo da će uz pritisak javnosti žene dobiti adekvatnu negu. Otuda i naša čestitka za osmi mart – ne treba ruža, može ginekolog. Skup nije politički obojen, samo nam je važno da sve bude kako treba da bude – da nemamo problem kad je zdravlje žena u pitanju“, zaključuje Divna Peškir za Nova.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram