Dete dobilo nagradu iz Rusije, a država im naplaćuje carinu

Foto: Vladislav Mitić

Zamislite potpuno nadrealnu situaciju i desiće se u Srbiji. Jedna mama je podelila priču o nagradi koju je njen šestogodišnji sin dobio i za koju je pošto je stigla u Srbiju - morala da plati carinu.

Mama Bojana Janković koja živi u Beogradu je na Fejsbuku podelila svoju priču koju uz njenu saglasnost prenosimo u celosti.

„Moj šestogodišnji sin je krajem prošle godine učestvovao na međunarodnom takmičenju ‘Ruski jezik – jezik poezije’. Bili smo presrećni kada su stigli rezultati i kada smo saznali da je od 1.245 takmičara, baš on jedan od 10 nagrađenih učesnika. To je naša prva zvanična pobeda. Kada nas je Vanjina profesorka iz Ruskog doma, Julija, obavestila da su pobednici dobili #ipad kao nagradu, njegovoj sreći nije bilo kraja. Dobili smo obaveštenje da je Sekulić Vladimir dobio paket iz Rusije. Presrećni smo krenuli u poštu da podignemo Vanjinu nagradu. I tu se priča ne završava. Šestogodišnji Vanja Sekulić, dobitnik nagrade na međunarodnom takmičenju mora da plati carinu na svoju nagradu u iznosu od 100 evra. Na moje pitanje šta da je umesto uređaja dobio zlatnu medalju ili pehar, da li bi i nju carinili, rekli su mi da carina mora da se plati, a onda da pišemo žalbu, pa će carina da odlučuje po žalbi da li će da umanji iznos ili će možda i da ga uveća. Haiku za danas: ne osvajajte međunarodne nagrade, ako nemate para da platite carinu“, piše Bojana.

Za naš portal ona je objasnila da danas planira da zove carinu i piše i mejlove.

Pročitajte još:

„Mnogo nas je sve ovo uznemirilo, posebno osećaj da smo apsolutno bespomoćni, jer radnice sa šaltera nisu krive, a i nemaju nikakvu moć odlučivanja, a mi kao obični građani od njih dalje ne možemo da dobacimo“, rekla je ona.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram