Dečja pesmica je novi najgledaniji Jutjub video svih vremena

najgledaniji video na jutjubu
Foto: Printscreen/YouTube/Pinkfong! Kids' Songs & Stories

„Beba ajkula", izuzetno zarazna dečja pesmica koju je snimila južnokorejska kompanija Pinkfong, postala je najgledaniji video svih vremena na Jutjubu sa više od sedam milijardi pregleda.

Do sada je ova pesma puštena 7,4 milijarde puta i tako je pretekla prethodnog rekordera, pesmu Despasito latino pevača Luisa Fonsija.

Proračuni kažu da, ako bi se puštala iznova bez prekida, „Beba ajkula“ bi se neprestano strimovala 30.187 godina.

Za sada se čini da Pinkfong samo preko Jutjuba zaradio oko 5,2 miliona dolara.

Kako piše BBC, zanimljivo je da je trebalo četiri godine da „Beba ajkula“ dospe na vrh Jutjubove liste najgledanijih video-snimaka, ali pesma je zapravo mnogo starija.

Smatra se da je nastala u američkim letnjim kampovima sedamdesetih godina prošlog veka. Priča kaže da je izmišljena 1975. godine kada je film Čeljusti Stivena Spilberga postao hit u bioskopima širom sveta.

Postoji mnogo varijacija na osnovnu temu, uključujući jednu verziju gde surfer gubi ruku zbog ajkule, kao i drugu u kojoj glavni junak umire. Postoje i međunarodne verzije – francuska Bebe Requin i nemačku Kleiner Hai (Mala ajkula), koje su 2007. postale manji hitovi u Evropi. Ali niko od njih nije mogao da parira fenomenalnom uspehu verzije Pinkfonga, koju je otpevala desetogodišnja korejsko-američka pevačica Houp Segoin i postavila na Jutjub 2015. godine.

Njena zarazna „du du du du du“ deonica i riblji plesni pokreti izazvali su pomamu u Južnoj Koreji, gde su popularni bendovi poput Red Velvet, Grls Dženerejšn i Blekpink počeli da je izvode na koncertima.

Sledećeg juna Pinkfong je objavio drugi video, Baby Shark Dance, u kojem dva slatka deteta izvode ples. Taj snimak je inspirisao haštag #BabySharkChallenge – a zabavi su se pridružili svi, od indonežanskih poljoprivrednika do pop zvezda Kardi Bi i Džoša Grobana.

Pesma je kao droga za decu, čiji je apetit za ponavljanjem nesumnjivo pomogao da se svrsta među najgledanije video snimke na Jujubu.
„Dečje rime su uvek bile nekako spore, vrlo slatke, nešto što bi deci pomoglo da utonu u san – za razliku od Bebe ajkule“, rekao je direktor marketinga Pinkfonga Džejmi Ou za BBC 2018. godine.

„Pinkfongova Beba ajkula je veoma trendi i ima vrlo vedri ritam sa zabavnim plesnim pokretima. Animacija je vrlo živopisna. Zovemo je K-Pop za sledeću generaciju.“

Kompanija pretvara pesmu u film i mjuzikl i teži da „Bebu ajkulu“ učini „još jednim klasikom za muziku za decu, poput uspavanke Sijaj, sijaj, zvezdice“, dodao je on.

Kontroverze oko mučenja pesmom u zatvoru

Međutim, matičnu kompaniju Pinkfonga SmartStadi prošle godine je tužio dečji tekstopisac Džonatan Rajt, koji je 2011. snimio sličan aranžman pesme i tvrdi da je vlasnik autorskih prava nad tom interpretacijom.

Firma SmartStadi je odgovorila da je njihova verzija „zasnovana na tradicionalnom singlu koji je prešao u javno vlasništvo“.

Pročitajte još:

Ovaj slučaj još uvek razmatra Korejska komisija za autorska prava. Prošlog meseca pesma je bila u centru još jednog spora, kada su trojica radnika u zatvoru u Oklahomi optuženi da su je koristili za kažnjavanje zatvorenika.

Prema sudskim dokumentima, pet zatvorenika je vezano lisicama uza zid i prisiljeno da stoje dva sata dok su neprekidno slušali „Bebu ajkulu“.
Izlaganje pesmi stvorilo je „neprimeren emocionalni stres na zatvorenike koji su najverovatnije već patili“, rekao je okružni tužilac Dejvid Prater.
Ali pesma je upotrebljena i u pozitivne svrhe.

Kada se Elian Džabur neočekivano našla usred antivladinih protesta u Libanu prošlog oktobra, zabrinula se da će metež uplašiti njenog petnaestomesečnog sina, koji se upravo probudio iz dremke na suvozačkom sedištu automobila. Umesto toga, demonstranti su kružili oko njenog automobila i pevali „Bebu ajkulu“ kako bi pomogli da se dete smiri.

Snimak tog događaja u Bejrutu – sa Robinom koji gleda razrogačenih očiju u ljude koji pevaju i plešu – postao je viralan, predstavljajući simbol nade uoči protesta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram