Deca u Grčkoj su danas pošla u školu, a jedan detalj bi posvađao Srbe

Foto: Škola u Grčkoj, Credit line: Intime/Athen / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Prvog dana škole dolazi sveštenik koji je osvešta".

Da li ste znali da prvog dana škole u Grčkoj sveštenik dolazi da je osvešta uz prisustvo đaka i roditelja, i da su sveske za svaki predmet u različitoj boji ili da su knjige besplate u školama? Zamislite istu situaciju u nekoj srpskoj školi i polemiku koja bi usledila posle toga, što među roditeljima što na društvenim mrežama.

Postoji čitav spisak stvari koje se dosta razlikuju u odnosu na naše školovanje, a ono što je naupečatljivije, pronašli smo na Fejsbuk stranici „Grčki kutak“.

„Školska dvorišta puna dece! Da, ovde u Grčkoj danas počinje školska godina. Kasnije nego kod nas, pa deca ovde imaju nekoliko dana više da odmaraju i pripreme se za nove školske obaveze!

Evo nekoliko stvari koje su nam bile zanimljive, a neke čak i neobične u odnosu na našu školu:

Deca danas nemaju nastavu.

U školu dolazi sveštenik koji je osveštava, događaj se odigrava u dvorištu škole uz prisustvo đaka i roditelja.

Spisak za školski pribor stiže na mejl nekoliko dana pre početka škole.

Knjige u državnim školama su besplatne.

U osnovnoj školi deca učitelja menjaju svake 2 godine. Učitelj predaje jezik, matematiku i još jedan ili dva predmeta. Iz likovnog, muzičkog, fizičkog, engleskog, informatike imaju nastavnike.

Deca u osnovnu školu polaze sa 6 godina.

Sveske za svaki predmet imaju različitu boju, a za jezik postoje neke sa nama vrlo čudnim rasporedom (dakle, nisu sve obične u linijama). Sveske u nama znanim kvadratima za matematiku ovde ne postoje.

Osnovna škola u Grčkoj traje 6 godina, a u prve dve godine deca dobijaju opisne ocene“, piše iznad fotografija prvog dana škole u Grčkoj.

Na ovim fotografijama izmađu ostalog možemo da vidimo školsko dvorište puno dece, bez rančeva, ali i roditelja, koji stoje okupljeni oko stola sa krstom i kandilom, za kojim je sveštenik, koji očigledno osveštava školu.

I stvarno, kada pogledamo ovu objavu, vidimo da se škole u Grčkoj i Srbiji dosta razlikuju, a sigurni smo da bi, kada bi kod nas bilo isto, par detalja podstaklo veliku polemiku među roditeljima.

***

BONUS VIDEO: Nacionalni parkovi u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama: