Strašne brojke: Deca umiru zbog pandemije kao pokošena

Deca u Indiji
Foto: GURPREET SINGH / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak 228.000 mališana umrlo je u južnoj Aziji zbog potresa koji je pandemija korone izazvala u zdravstvenom sistemu u tom delu sveta. Ta deca nisu mogla da dobiju potrebnu nego zbog situacije s kovidom i prenatrpanim bolnicama, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izveštaj se najviše odnosi na Avganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju i Šri Lanku, a podaci kažu da su najgore pogođeni žene, deca i adolescenti. Južna Azija do sada beleži skoro 13 miliona kovid slučajeva i preko 186.000 smrti od kovida.

Kao i u drugim zemljama, i u tom kraju sveta lokdaun je bio jedno od rešenja za pandemiju. Dok su bolnice, apoteke i prehrambene radnje bile otvorene, skoro sve drugo je bilo zatvoreno, piše BBC.

Pročitajte još:

Sada se procenjuje da je u nabrojanim zemljama bilo čak 228.000 smrtnih slučajeva onih mlađih od pet godina jer su mnoge neophodne usluge, od ishrane do imunizacije, bile nedostupne.

U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da je broj dece koja se leče od teške neuhranjenosti opao za više od 80 odsto u Bangladešu i Nepalu, , a imunizacija dece je smanjena za 35 odsto, odnosno 65 odsto u Indiji i Pakistanu.

Izveštaj takođe kaže da je smrtnost dece porasla najviše u Indiji 2020. godine – za 15,4 odsto, a sledi Bangladeš sa 13 odsto. Šri Lanka je zabeležila najizraženiji rast smrtnosti trudnica – 21,5 odsto, a sledi Pakistan sa 21,3 odsto.

Procena je i da je zbog uticaja pandemije bilo oko 3,5 milliona više neželjenih trudnoća, uključujući 400.000 među tinejdžerima, a sve zbog siromaštva i nepristupačnosti kontracepcije.

A koliko je zaista pandemija uticala na zdravlje i život ljudi, a posebno dece, tek će se videti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram