SZO: Porodilje da budu uz svoje bebe čak i ako imaju kovid

Beba i porodica 17. mar 202107:36 > 07:36
bebe korona porodilje
Foto:Shutterstock/ bibiphoto

Pandemija kovida 19 ozbiljno utiče na negu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnim zdravstvenim problemima, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Dve nove studije, koje je citirala SZO, objavile su da u porodilištima masovno ne dopuštaju majkama sa potvrđenim ili sumnjivim korona infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a skoro četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dozvoljeno dojenje zbog sumnje u zarazu, prenosi N1.

Podsticanje na negu majke, koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi da spasi više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lanset.

Novorođena deca u celom svetu imaju „pravo na spasonosni kontakt s roditeljima“, a to im ne bi trebalo uskraćivati zbog pandemije kovida 19, istakao je Anšu Banerje, stručnjak SZO za zdravlje majki i novorođenčadi.

Pročitajte još:

„Desetogodišnji napredak u smanjivanju smrtnosti dece biće ugrožen ako se nešto ne učini već sada“, utvrdio je Banerje.

SZO preporučuje da majke i dalje dele sobu sa svojom novorođenom decom, doje ih i ostvaruju kontakt kožom, čak i kada se sumnja ili je potvrđen kovid 19.

Međunarodno istraživanje sprovedeno među medicinskim sestrama i lekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dve trećine od 1.120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od deteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 odsto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i bezbednost su među glavnim problemima.

Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kiseonika, premeštali s odjeljenja za novorođenčad na odeljenja za kovid-19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram