„Da sam znala kako će biti, ne bih imala decu“

majka koja ne želi decu
Ilustracija; Foto: Catchlight Visual Services / Alamy / Profimedia

Da, draži mi je život bez dece. Toliko draži da želim da ih nikad nisam imala – tim rečima je jedna majka priznala da, mada voli svoju decu, zapravo žali što ih je rodila.

Klinci ne dolaze s priručnikom za upotrebu koji bi olakšao odgajanje i vaspitavanje. Ipak, mame i tate uglavnom kažu da nema veće ljubavi i sreće nego imati decu. Zato je blog jedne mame koja je otvoreno priznala da žali što se odlučila na roditeljstvo i da bi joj život bez dece bio mnogo bolji izazvao burne reakcije.

Volim svoje sinove, ali…

„Majka sam dvoje dece, mada bih želela da nisam majka nijednog. Da, draži mi je život bez dece. Toliko draži da želim da ih nikad nisam imala“.
Pre nego što su počele da pljušte osude, ona je objasnila da voli svoje sinove „svim srcem“, a dodala je i da nije depresivna niti pati od neke druge mentalne bolesti „koja bi je učinila opasnom“. Verovatno je unapred pretpostavila da će mnogi njenu izjavu, pa i nju, smatrati „nenormalnom“.
Ipak, rekla je šta joj je na duši i zašto tako govori.

Pročitajte još:

„Pre je moj život bio neverovatan. Obožavala sam svoj posao i muž i ja smo bili jako srećni zajedno. Mnogo smo putovali, imali smo sjajan društveni život, bilo je kao u nekoj romantičnoj komediji o dvoje ljudi koji su se zaljubili i sad su najsrećniji na svetu – ali u stvarnosti. Nije to bila samo faza. Tako smo živeli 10 godina pre nego što smo odlučili da imamo decu. Kad je prvo dete stiglo, stvari su se promenile, i to ne nabolje“, napisala je ova mama na roditeljskom blogu Kidspot.com.au.

Ipak, još jedno dete

Nakon što je isprva bila uzbuđena što će imati dete, žena je priznala da, nakon što joj se sin rodio, „u realnosti nije bilo onako kako su to zamišljali“. Sina je odmah zavolela i on je bio zahvalna beba, ali nijedan drugi aspekt majčinstva nije joj se sviđao.

„Nisam bila i nisam mogla da budem osoba kakva sam bila pre“ napisala je. Osećala se uhvaćenom u zamku, sputanom, ali uprkos tome, suprug i ona su se odlučili na još jedno dete.

„Nismo želeli da nam sin bude jedinac iz više razloga i, mada je muž znao kako se osećam, ipak smo se odlučili za još jedno dete. Mislili smo, možda se stvari promene s drugim detetom. Ne treba ni reći da – nisu. Nije bilo ni bolje ni lošije, i dalje sam se osećala kao da sam izgubila svoj identitet. Nijedan od tih loših osećaja nije sasvim nestao, nisam bila srećna kao nekad.“

Ona je kazala i kako je sve uticalo na njen posao.

View this post on Instagram

They don't like me… There have been so many times in my life where I have shown up to the party, given my all, and tried my very hardest, and people have been less than impressed with me. My response to that used to be an immediate flood of shame and embarrassment. I would throw myself a pity party and spiral into more painful thoughts about how I wasn't good enough. When I was done crying about it I would put together a plan. This plan was to do everything I could possibly think of to make this un-interested person like me. This was always so exhausting and rarely made me feel better. Do you know what I discovered that makes me feel better now? It's not anything I do differently or a secret scent I spray on myself in the morning. The secret is just 4 little words. "I'm not for everyone." It's ok if someone out there doesn't like me. It's ok if my ideas at work aren't validated. It's ok if someone thinks I'm doing this parenting thing all wrong. It's ok if I don't get invited. It's all ok because honestly, every single person out there isn't going to be for me either. When we truly believe this we can get busy living the life we choose instead of living the one that we think will make us more likeable, validated and comfortable. Do you know what's actually uncomfortable? Hiding the real you just in case someone decides they aren't interested. Hiding YOU and all the things that make you amazing to avoid feeling bad is not your only option. You are not for everyone and I promise you that's ok. Like this if you needed to hear this and share it with someone you know who needs it. . . . . . . . #momstrugglesarereal #shamespiral #mentalhealthmom #embarrased #momstruggles #likeable #peoplepleaser #momguilt #workingmom #workingmomlife #workingfromhomeproblems #entrepreneurmom #momswhowork #selflovejourney #selflovetips #mindsetmatters #mindsetiseverything #imnotgoodenough #compareanddespair #evaluate #momguiltsucks #healthymom #healthymommy #burnoutprevention #overwhelmed #frustratedmom #selfpitymoment #workingfromhomeproblems #workingfromhomewithkids #workingmomlifestyle

A post shared by Laura Dry (@lauradrycoaching) on

„Moja karijera danas je više – samo posao. Imam isto radno mesto, ali ne mogu da razvoju karijere posvetim vremena kao nekad.“

Nedostaje joj i društveni život – sadašnji se vrti oko dece i prijatelja koji imaju decu. I mada ova majka ističe kako iskreno voli sinove, priznala je da oni jednostavno nisu deo njenog identiteta i da nije želela da tako živi.

A pošto je predvidela da će je mnogi osuditi zbog sebičnosti, napisala je kako su je deca iz „samouverene, sposobne žene, pune strasti za životom pretvorila u frustriranu ženu bez nadahnuća koja žudi za životom kakav je imala.

„Da sam znala da ću se ovako osećati, ne bih se odlučila za decu jer, verujte, ne želim da ovako živim“ zaključila je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram