Da li treba da zabavljate decu tokom zimskog rapusta ili da pustite da im bude dosadno

Foto: Shutterstock

Ključno je kreativno razmišljanje.

I dok su prvih nekoliko dana praznika deca i te kako uzbuđena i srećna zbog toga što ostaju kod kuće i ne ide u u vrtić ili školu, ubrzo dođe do zasićenja i one poznate rečenice: „Dosadno mi je!“

Iako bismo na prvu loptu pomislili da je dečja dosada nešto loše, ona im zapravo pomaže da razviju vredne veštine, kao i da izgrade toleranciju na iskustvima koja nisu idealna, piše Zadovoljna.hr.

Dosada takođe pomaže deci da razviju strategije planiranja, veštine rešavanja problema, fleksibilnost i organizacione veštine.

Nije samo dosada ono što deci pomaže u stianju ovih veština, već ono što ona rade s dosadom.

Deca obično ne planiraju svoje dane, ali kada rade na projektu kako bi ispunili svoje vreme, moraju da naprave plan, organizuju svoje materijale i reše probleme. Razvijanje tih veština pomaže deci da bolje upravljaju raznim akademskim zadacima, kao što je planiranje dugoročnih zadataka i fleksibilnost pri radu na grupnim projektima i društvenim veštinama.

Osim toga, dosada podstiče kreativnost, samopoštovanje i originalno razmišljanje. Ključno je pomoći deci da nauče kako da upravljaju svojom dosadom kako bi mogla razviti nezavisnost i osetiti slobodu izbora vlastite sreće i dobrobiti.

Evo kako to da uradite, a potom da ih pustite.

Proaktivno se pozabavite dosadom

Kad dete kaže „dosadno mi je“, to može biti kod za više različitih stvari. Možda su gladni, traže pažnju, znatiželjni o tome što radite ili traže nešto čime bi zaokupili svoje vreme.

Iako je važno razmotriti na šta se zapravo žale, pripazite na svoju trenutnu reakciju. Ako odustanete od svega jer im treba pažnja, neće naučiti kako se zabaviti. Ili – ako provodite vreme razmišljajući o aktivnostima svaki put kad to od vas zatraže, neće imati priliku doći do svojih novih ideja.

Kako biste preduhitrili pritužbe, odvojite malo vremena sa svojim detetom kako biste napravili spisak aktivnosti u kojima uživa i nekih izazova koji zvuče zabavno ili dugoročnijih projekata. U idealnom slučaju to će biti mešavina vaših ideja i ideja vašeg deteta.

Možete razgovarati o tome u čemu su uživali u prošlosti, o novim stvarima koje žele naučiti i načinima korišćenja stvari koje već imate.

Dosada pomaže deci da razviju strategije planiranja, veštine rešavanja problema, fleksibilnost i organizacione veštine.

Foto: Shutterstock

Podstaknite kreativnost

Kreativno razmišljanje ključno je za pobedu nad dosadom, ali nemogućnost planiranja i praćenja ponekad stane na put tome. Na primer, dok kartonska kutija može podstaći kreativnost u bilo kom uzrastu, neka deca možda čak i ne znaju odakle da počnu.

Ako je to slučaj, moraćete ih naučiti kako da planirati svaki korak i pomoći im da razviju veštine rešavanja problema. Pitajte ih šta će prvo učiniti, koji će im materijali trebati i slično. Drugu decu možda treba malo podstaći da počnu da razmišljaju izvan okvira.

Za malu decu koja se igraju svojim igračkama svaki put na isti način, mogli biste provesti neko vreme pokazujući im kako da razmišljaju drugačije. Umesto da gradite istu kulu od kockica, mogli biste izvući figurice životinja. Zamolite ih da naprave zoološki vrt s prostorom za svaku životinju. Da li je nekim životinjama potreban veći prostor? Mogu li određene životinje živeti zajedno?

Za stariju decu samo prilagodite aktivnosti u skladu sa onim što ih zanima.

Foto: Shutterstock

Budite realni

Koliko god bili proaktivni, vaše ideje aktivnosti neće ispuniti detetovo vreme ceo dan. Da biste shvatili koliko dugo možete očekivati da će se samostalno igrati, razmislite o tome koliko dugo vaše dete može mirno sediti u učionici – vreme u krugu u predškolskoj ustanovi je oko 15 minuta, dok je u srednjoj školi 45 minuta – i njihovom uobičajenom nivou aktivnosti.

Naravno, ako je reč o detetu s poremećajem pažnje, okolnosti su još različitije.

Na kraju ćete saznati koliko dugo vaše dete može biti zaokupljeno samo sobom. Nagradite dobro ponašanje kako bi se oećali ponosni što su nešto postigli sami. Nagrade mogu uključivati pohvale, zarađivanje bodova za zabavnu zajedničku aktivnost i slično.

S vremenom će sami početi da smišljaju aktivnosti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram