Da li silikonska bradavica zaista pomaže

silikosnke bradavice
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Silikonske bradavice, takozvani šeširići, popularno su pomagalo kojim se mame služe u nadi da će rešiti probleme s dojenjem. Da li zaista pomažu i treba li ih koristiti za Zadovoljnu priča dr Jovana Simin, trostrukama mama.

„Kao i za svako sredstvo, i za silikonske bradavice je potrebno da postoje jasne indikacije kada će se koristiti, na koji način i kako će se izbaciti. ‘Prave’ uvučene bradavice zbog kojih se navodno najčešće preporučuju ima svega jedna u 1.000 žena. Zato je potpuno neopravdana primena silikonskih bradavica u prvim danima bebinog života“, kaže Jovana Simin, koja godinama živi i radi u Minhenu, a svoje savete rado deli i na Instagramu.

Naime, takozvane silikonske bradavice osmišljene su kako bi bile prva pomoć pri dojenju. Ima ih od silikona, gume ili lateksa, u raznim veličinama, a stavljaju se na bradavicu i tamniji deo kože oko nje kako bi mleko lakše isticalo do bebinih usta.

Međutim, iako su popularne, za ovim bradavicama ne treba posezati odmah, kaže naša sagovornica.

„Ako se beba nije zakačila na dojku, ona može dobiti mamino mleko na neki drugi način, recimo, na kašiku, otvorenu čašu, špric, cevčicu preko prsta. A to će je podržati u tome da se lakše zakači na dojku“, priča Jovana koja je sa sestrom priredila Priručnik za prve dane – beba još ne sisa, šta raditi.

Pored toga, neki stručnjaci ističu pojedine probleme koji se povezuju sa upotrebom silikonskih bradavica, kao što su loše isticanje mleka, povećanje bola u bradavicama, beba se loše namešta na dojku, mleko se manje proizvodi, pa deluje da silikonske bradavice često samo zamagle problem, a ne reše ga zapravo.

Međutim, šta činiti ako beba ne može da se zakači na dojku bez silikonskih bradavica?

„Ako to nikako ne može da učini, potrebno je proveriti da li postoji objektivni razlog za to, kao što su hipertonus, tj. povišen tonus mišiča kada je beba kruta, ili kratka resica ispod jezika“, priča Jovana Simin, koja ističe da ona jeste lekar, ali ne vaš lekar, niti lekar vašeg deteta, kao i da ništa ne može da zameni konsultaciju sa vašim izabranim lekarom.

Jovana napominje i zašto se, osim dileme oko silikonske bradavice, za dojenje vezuju brojni drugi problemi.

“Zavisi od situacije, ali neki od mogućih razloga što je dojenje mnogim mamama traumatično iskustvo su to što žena ne zna šta da očekuje u prvim danima kada postane mama. Razlog su i nedostatak podrške, pogrešni saveti koji često dolaze od ‘autoriteta’, pokidanost između verovanja svom instinktu i onome što okolina kaže, preveliki pritisak koji žena stavi na sebe, neprepoznati razlozi zašto je bebi objektivno teško da sisa (jezik ne funkcioniše efikasno), ubeđivanje mame da treba da bude teško i da boli na početku…“

Zato je važna edukacija – da se buduće mame unapred pripreme za ono što ih čeka.

Tako se treba pripremiti i za mastits, koji plaši mnoge trudnice.

„Rešenje za mastitits postoji i zove se redovno pražnjenje dojki. Ako se beba doji na zahtev (kada beba hoće, a ne kada neko drugi smatra da treba), ne ograničava se trajanje podoja i hvat je dubok (mamu ne boli, beba efikasno dobija mleko), mnogo je manja šansa da dođe do upale“, zaključuje Jovana Simin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI