Da li biste ostavili dete da spava u ledenoj sobi? Posle ovog teksta možda hoćete

Foto: Shutterstock

Skandinavci su poznati po tome što svoju decu ostavljaju da spavaju napolju, čak i kad su temperature u minusu.

Ova praksa je kod njih zaživela četrdesetih godina prošlog veka kad je smrtnost odojčadi bila visoka, a kvalitet vazduha u kućama loš. Verovali su da će sunce i svež vazduh pomoći detetu da izgradi dobar imunitet. I bili su u pravu.

Smrtnost dece se drastilno smanjila tokom sledećih decenija, a Skandinavcima je spavanje napolju ostalo navika. Bebe u kolicima neretko dremaju na svežem vazduhu dok njihovi roditelji piju kafu u zatvorenom prostoru, videli ste te prizore barem na društvenim mrežama, podseća Zadovoljna.hr.

Ko je odrastao na srpskim selima, zna da su naši stari ranije zimi grejali samo kuhinju i dnevni boravak, dok je u ostatku kuće vladala zima, osim, naravno, kreveta na kojem su vas štitili ćilimi. Da li je to zato što su naši preci znali da vrućina nije idealna za kvalitetan san?

Brojni stručnjaci savetuju obavezno luftanje pre odlaska na spavanje. Cilj je da jako rashladite sobu radi boljeg spavanja. Bez brige, termofori će vam ugrijati krevet, tako da se i vi i deca možete uvući u toplo, ali provetravanje ima zaista puno pozitivnih učinaka, a dva su posebno bitna.

Bolji imunitet

Često boravimo u prostorima bez svežeg vazduha, pa čestice cirkulišu prostorom i tako lakše šire bakterije i viruse, a i povećavaju količinu CO2 u vazduhu. Čak i samo otvaranje prozora sobe pomaže da dete stvori potrebna antitela za borbu protiv infekcija. Brojna su istraživanja pokazala kako deca koja spavaju na svežem vazduhu budu manje bolesna, posebno vrtićka deca.

Bolji san

Vazduh bogat kiseonikom je izuzetno povoljan za dobar san. Ali hladnoća je ta koja dodatno poboljšava kvalitet sna. Naime, kako se dan bliži kraju, tako se i temperatura našeg tela snižava, čime signalizira da je vreme da usporimo i odmorimo se. U hladnijem prostoru podstičemo taj prirodni nagon tela za snom jer hladnoća podstiče proizvodnju melatonina, dok će vrela soba možda blokirati taj signal, pa će nam trebati više vremena da utonemo u san.

Ali ne samo da ćemo u hladnijem prostoru brže zaspati već će i kvalitet tog sna biti bolji jer kako hladnoća snižava temperaturu tela, usporava i metabolizam, a kao rezultat toga ne trošite puno energije tokom sna i ne budite se tokom noći.

Tako da, ako vaša deca ili vi imate problema sa spavanjem, isprobajte tehniku provetravanja sobe tik pred odlazak na spavanje. Dok pripremate decu za krevet, ostavite prozore u sobi širom otvorene, a u krevet im ubacite termofor. Deca će se brzo ušuškati u topli krevetić dok će vazduh oko njih biti svež i podsticajan za spavanje, a sve to pozitivno će uticati i na imunitet.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram