Čuveni pedijatar Komarovski otkrio šta smanjuje rizik od virusne infekcije

deca prehlada
Foto: heshphoto / ImageSource / Profimedia

Konkretni saveti čuvenog stručnjaka.

Doktor Jevgenij Komarovskim, pedijatar, poznat po edukaciji roditelja na teritoriji celog bivšeg SSSR-a, obrađuje raznovrsne teme, od uređenja sobe, preko svih mogućih roditeljskih strepnji, dečjih bolesti, životnih situacija sve do udara groma.

Zbog sezone prehlada i virusnih infekcija nastupi onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću, pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug.

Na sajtu Zelena učionica predstavljaju konkretne savete čuvenog ukrajinskog pedijatra.

Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

„Držite se ovih granica, ako vam je hladno, obucite se. Ne pretopljavajte. Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte.“

Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

I veoma važna napomena dr Komarovskog: „Ne postoje medikamenti koji smanjuju rizik od obolevanja od virusne infekcije. Taj rizik od virusne infekcije umanjuje zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, osmeh i vedro raspoloženje.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram