Čuvena drevna japanska veština – sjajna pomoć koja je tako potrebna savremenim mamama

savremena mama
Foto: Andrii Lysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko se okrećemo starim veštinama kada se nađemo u savremenim problemima?

Piše Nevena D. Milanov za Detinjarije

Savremeno doba vreme je koje se samo ubrzava i svi već znamo da živimo prebrzo, da je tempo života nemoguć i da uvek nešto mora da zbog toga ispašta. Koliko se okrećemo starim veštinama kada se nađemo u savremenim problemima?

Gledati tempo života jedne mame u savremenom društvu deluje kao ubrzani film i pritom po žanru – sve sem nem. Posao, kuća, deca, porodica šira i uža, prijatelji. Radni dani, pre podne, uveče, vikend. I opet sve iz početka, ali svake nedelje novog početka.

I ona sve može, tu joj nema pomoći niti joj je potrebna. Uostalom, snalazi se ona sama i naučila je da svakako ne mora sve. Pa tako ono što ne zna – sazna na internetu pretragom od 15 seknudi. Ono što ne stiže – kupi, naruči, delegira, odloži.

Ipak nešto ne može da se delegira.

Mame, koliko dnevno ili često odvojite vreme samo za sebe i svoje misli?

Pritom, u ovo vreme se ne ubraja ono kad morate u toalet, pa zatvorite vrata i budete same sa svojim mislima što brže možete, dok se s druge strane vrata čuju još nečije misli i još nečija potreba da bude sa isto tom (o)sobom.

Ne čekajte potrebu, uvedite sebi to kao obavezu. Ako ne možete drugačije – naterajte se, vežbajte, usklađujte, planirajte. Uostalom, to radite za sve i za opšte dobro.

Neka u narednom periodu to bude u top pet prioriteta. Vreme za sebe je ono što će vas održati i napuniti baterije koje bacaju varnice kad se istroše. Pre požara – ohladite atmosferu jednim oštrim i odsečnim, nedosmislenim pravilom – mama mora malo da bude sama.

Sudoku, ukrštene reči, dnevnik (samo ne onaj na malom ekranu), pravljenje herbarijuma, maštanje o zlatnoj jahti, sitni uspesi za koje vam ne treba ničija pomoć i od čijeg rezultata ne zavisi ničija, sem vaša trenutna sreća. Ispunite sebi vreme nečim što vas pomera s mesta – ili se pomerite s mesta da popunite svoje vreme. A ako ne znate šta bi vam zaista pomoglo – okrenite se drevnoj japanskoj veštini Jasamasam. U nju su verovali u zemlji Izlazećeg sunca, za nju se vezuju mnoge legende, a dugo je bila zaboravljena ili zabranjivana. Ili nije – jer je upravo izmišljena. Kako god.

Važno je da ovladate njom i postanete master Jasamasam veštine.

Ona se, kao i sve ostalo u životu – vežba. Ako niste prirodno nadareni veštinom da postavite sebe i svoje potrebe povremeno u fokus zarad toga da se osećate dobro i budete dobro, onda je vreme da to naučite. Upravo sad. Sva sreća – za ovu veštinu ne morate da tražite nekoga ko će vas obučiti, niti je potrebno da platite kurs, sesiju, konsultaciju. Sve to imate u sebi, samo je potrebno da zastanete i pronađete.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram