Carski rez: Osam iznenađujućih stvari koje ti niko ne kaže pre operacije

Trudnoća
Foto: BDLM / ImageSource / Profimedia

Posle ovoga, neće biti nikakvih iznenađenja.

U poslednjim si nedeljama trudnoće i to je trenutak za koji se pripremaš. Trenutak u kojem ćeš nakon dugih 9 meseci upoznati svoje dete i započeti najlepšu avanturu života.

Iako se trudnice pripremaju za vaginalni porođaj, ponekad njihovu želju prekine savet lekara ili poteškoće tokom porođaja kada je carski rez potrebniji. Mi smo vam spremile nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate ako se pripremate da porođaj obavite putem carskog reza.

Možda će ti biti hladno

Poprilično je uobičajeno da žene koje rađaju na carski rez osete hladnoću. Odmah nakon epiduralne osetila sam da drhtim. Dok mame misle da je to zbog niske temperature u operacionim salama (i to je takođe istina – moraju održavati određenu temperaturu u prostoriji kako bi se sprečila vlaga koja može uzrokovati stvaranje bakterija), to je zapravo dejstvo leka koji se ubrizgava u tebe.

Možeš drhtati

Osim hladnoće koju osećaju, neke žene počnu da drhte. Kod jednih to bude celo telo, a kod drugih samo noge. U svakom slučaju, lekari kažu da je to potpuno normalno i ne bi trebalo da bude uzrok brige.

Tokom porođaja osetićeš izvlačenje

Budući da ćeš biti pod anestezijom, neće te boleti kada te doktori otvore. Međutim, nemoj da se iznenadiš ako osetiš sitne pokrete (neke žene se sećaju da se krevet tresao) jer tvoj medicinski tim vadi bebu iz stomaka.

Tvoja vagina neće biti pošteđena

Čak i ako tvoja beba nije izašla kroz vaginu (kao što bi on ili ona tokom „normalnog“ porođaja), medicinske sestre će je i dalje ispirati kako bi očistile svaku krv koja je možda procurela iz nje.

Imaćeš krvavi iscedak

Ne toliko kao da si imala vaginalni porođaj, ali i dalje će biti krvi iz tvoje vagine. Krvarenje može trajati i do nekoliko nedelja. Budi oprezna s preteranim krvarenjem, jer to nije normalno. Ako se to dogodi, odmah obavesti svog doktora.

Biće teško kašljati, kijati ili se smejati

Naravno, jer si upravo imala veliku operaciju! Ali budući da ne možeš ništa da učiniš po tom pitanju (a ponekad je teško predvideti kijanje – jao!), lekari savetuju da jastuk držite iznad reza dok kašljete, kijate ili se smejete. To može da vam bude od velike pomoći u smanjivanju boli, barem odmah nakon porođaja i sledećih nekoliko nedelja.

Možda ćeš morati da piješ laksative za omekšavanje stolice

Ako je rana još sveža i bolna, nije preporučljivo prisilno gurati trbušne mišiće da bi obavila posao u toaletu. Tablete za omekšavanje stolice, često pomešane s laksativima će ti pomoći u tome. Obilan unos vode i lagani hodanje, takođe će ubrzati tvoj metabolizam.

Možda ćeš da poludiš kad prvi put vidiš ranu

Sigurno hoćeš. Ali uz pravilnu postporođajnu negu rane, ona bi trebalo da se lepo izleči – unutra i napolju – u roku od tri meseca. Imaj na umu da bilo kakvi simptomi kao što su visoka temperatura ili crvenilo i oticanje oko rezova, nisu tipični, i odmah se obrati lekaru jer to može ukazivati ​​na infekciju, piše miss7mama.

***

Bonus video: Besplatna pita za trudnice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest