Čak 61 odsto roditelja ne poštuje pravila postavljena deci

Foto: Promo

Rezultati novog istraživanja kompanije otkrivaju da čak 61% roditelja ima poteškoće sa tim da budu uzori svojoj deci i povremeno ne poštuju pravila koja postavljaju za svoju decu. Istovremeno, više od polovine roditelja (54%) pokušava da uspostavi zdrave digitalne navike i pravila za sve članove porodice.

Od malih nogu, deca imaju tendenciju da imitiraju ponašanje i navike odraslih u svim oblastima života, uključujući i stavove prema digitalnim uređajima. Pored toga, mnoga deca dobijaju svoj prvi uređaj u ranom uzrastu – prema istom istraživanju kompanije Kaspersky, 68% dece dobija uređaje pre devete godine.

Imajući to na umu, roditelji treba da budu uzori u korišćenju tehnologije ako žele da postave temelje za zdrave digitalne navike od detinjstva.

Rezultati ankete takođe pokazuju da roditelji različito percipiraju norme ponašanja za sebe i svoju decu. Na primer, skoro polovina (48%) ispitanika je priznala da svakodnevno provede tri do pet sati na uređajima, i većina (62%) smatra da je ovo vreme normalno.

Kada su deca u pitanju, skoro polovina (48%) provodi isto vreme na uređajima kao i njihovi roditelji – tri do pet sati dnevno. Ali, uprkos tome, više od polovine odraslih (53%) bi volelo da njihova deca provode manje vremena na uređajima – do dva sata.

U nekim slučajevima, ispitanici smatraju da su određena ponašanja prihvatljiva za njih, ali ne i za njihovu decu. Na primer, 37% odraslih veruje da je normalno deliti fotografije članova porodice na društvenim mrežama. Suprotno tome, manje od četvrtine (24%) roditelja smatra da je to prihvatljivo za njihovu decu.

Čak 22% ispitanika takođe smatra razumnim ne odgovarati na pozive i isključiti telefon kako niko ne bi mogao da ih kontaktira. Međutim, samo 10% roditelja smatra da je takvo ponašanje prihvatljivo za decu.

 

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram