Budite roditelj, ne drugar: Metode vaspitanja za buntovne tinejdžere otvaraju oči

Foto: Sue Barr / ImageSource / Profimedia

Imajte na umu i period u kom se oni nalaze.

Suočavanje sa problemom koji se zove buntovni tinejdžer nikad nije jednostavno. Još ako u tom buntovništvu ima elemenata nepoštovanja prema roditeljima, nastavnicima i drugim autoritetima, onda problem dobija novu dimenziju.

Generalno, kada osetimo da nam neko otvoreno iskazuje nepoštovanje, logično je da ćemo biti povređeni i revoltirani. Ali, ako to nepoštovanje dolazi od naše dece, one za koju smo verovali da smo ih svemu dobro naučili, onda to ume da bude naročito bolno, piše Zelena učionica.

Ipak, pre nego što svaku reč svog tinejdžera shvatite lično, imajte na umu i period u kom se oni nalaze, a koji ponekad zna da bude razlog ponašanja koje nije odraz samog deteta.

Pravila i dalje važe. I pravila su i dalje važna.

Roditeljima tinejdžera ponekad deluje kao da pravila moraju ostaviti po strani, ne bi li svom detetu dokazali svoju ljubav. Ali, ako želite da se izborite sa nepoštovanjem koje vam tinejdžer pokazuje, prva stvar koju treba da uradite jeste da se držite postavljenih pravila za koja verujete da su baš takva kakva i treba da budu. Da, moguće je voleti decu, a istovremeno od njih očekivati da poštuju dogovore i pravila koja su tu s razlogom. I to vaš tinejdžer vrlo dobro zna, samo proverava da li znate i vi.

Ne govorite stvari koje ne mislite

Kada smo uznemireni, lako nam se omaknu reči koje ne mislimo i koje u normalnom raspoloženju nikad ne bismo izgovorili. A to može naštetiti odnosu koji gradimo sa detetom. Situacije u kojima nas deca dovode na ivicu živaca svojim odgovaranjem su zamke u koje lako upadamo. Baš je važno da u takvim trenucima izbrojimo do 10 i ne upadnemo u vatru iz koje je kasnije teško izvući se.

Foto: Shutterstock

Budite konkretni i kažite šta vam je zasmetalo

Kad se desi situacija u kojoj osetite da vas dete ne poštuje dovoljno, ponekad tinejdžeri nisu u stanju da to vide istim očima. Zato je važno da jasno i precizno kažete šta vas je uznemirilo i kako ste se osećali.

Budite roditelj, ne drugar

Deci su potrebni drugari, ali to ne treba da budu roditelji. Ako imate drugarski odnos s njima i trudite se da budete na istom nivou, ne možete se ljutiti što vam se i obraćaju kao da ste “ortaci”. Poštovanje morate i dati i očekivati da biste ga dobili.

Pokažite poštovanje

Da, deca bi trebalo da poštuju svoje roditelje i imate pravo da to od njih očekujete. Ali. Morate početi prvi. Na kraju, deca od vas uče kako da se ponašaju. Ne iz vaših reči, već iz vaših dela.

Budite zajedno, često

Da, tinejdžeri žude za samostalnošću i neće baš biti ludi za idejom da provedu veče s vama u ćaskanju i igranju monopola. Ali je važno da na zajedničkom vremenu insistirate. To je način da sačuvate bliskost i odnos koji će vas ipak, u izvesnoj meri, sačuvati od izliva nepoštovanja.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram