Apsurd koji živimo: Ljudi se svađaju zbog haljine Mini Maus

Beba i porodica 28. jan 202211:45 > 11:48
Foto: Sergi Reboredo / Alamy / Alamy / Profimedia

Dizni se našao na udaru žestokih kritika nakon što je najavio novi, "progresivniji" izgled Mini Maus. Ova poznata junakinja će zameniti svoju prepoznatljivu crvenu haljinu sa tufnicama plavim odelom i pantalonama koje je dizajnirala Stela Makartni.

Diznilend u Parizu je u utorak preko Tvitera predstavio novu odeću slavne junakinje, najavljujući da je Mini prošla kroz modnu transformaciju u čast svoje 30. godišnjice. Lik Mini je nastao pre skoro 100 godina, davne 1928. godine i već nekoliko decenija je prepoznatljiva po svojoj crveno-beloj haljini na tufnice.

Engleska dizajnerka Stela Makartni kreirala je novi „održivi“ kostim za Mini u čast Meseca istorije žena, koji se održava u martu i na proslavu godišnjice Diznilenda u Parizu, objašnjavajući da je cilj ove promene transformacija crtanog filma u „simbol napretka za novu generaciju“.

Takođe je zamenila Mininu crvenu mašnu plavom i njene simpatične žute cipele parom crnih.

Uprkos tome što je imala nekoliko različitih odevnih kombinacija u crtanom filmu, Minina crvena haljina postala je njen zaštitni znak u Diznilendu. Takođe je oduvek nosila suknju ili haljinu – nikada pre nije oblačila pantalone.

„Želela sam da Mini obuče svoje prvo odelo sa pantalonama u Diznilendu u Parizu, pa sam dizajnirala jedan od svojih kultnih kostima – plavi smoking – koristeći materijale organskog porekla“, rekla je dizajnerka Makartni.

Modna kreatorka koja je pokrenula sopstvenu liniju odeće 2001. godine i od tada je stekla veliku slavu u modnoj industriji, rekla je da je Mini oduvek imala „posebno mesto u njenom srcu“ jer, kako kaže, „dele iste vrednosti“.

„Oduševljena sam što radim sa jednom, jedinom, legendarnom Mini Maus. Ono što volim kod Mini je činjenica da ona oličava sreću, samoizražavanje i autentičnost, inspiriše ljude svih uzrasta širom sveta. Plus, ona ima tako sjajan stil.“, dodala je popularna kreatorka.

Drugi novi izgled je takođe kreiran za Mini a sastoji se od ružičaste sjajne haljine sa belim ukrasima kao i cilindra sa džinovskom ružičastom mašnom. Miki će takođe nositi nešto drugačije za godišnjicu. Njegovu novu odeću činiće plave pantalone, beli prsluk, ljubičasti kaput i leptir mašna.

Ovaj potez je naišao na ogroman broj negativnih komentara na internetu, a mnogi se pitaju pitaju da li je ova transformacija još jedan od pokušaja Dizni studija da se predstavi u politički korektnoj slici.

„Bože, ne. Ako već menjate haljinu, barem zadržite crvenu, belu i crnu boju. Odakle sad plava“, napisala je jedna razočarana korisnica.

„Samo prestanite. Ovaj trend ‘osvešćenog društva’ uništava bukvalno sve“, bio je jedan u nizu negativnih komentara.

Novi izgled Mikija i Mini poslednji je u dugom nizu kontroverznih poteza koje je preduzela kompanija Dizni, žestoko kritikovana u poslednjih nekoliko godina.

Naime, u protekle dve godine Dizni je sproveo nekoliko promena u celoj svojoj kompaniji, od dodavanja upozorenja o rasizmu u nekoliko svojih klasičnih filmova – uključujući Petra Pana i Knjigu o džungli – do ohrabrivanja belaca da „dekolonizuju svoje police za knjige“ kao deo obuke protiv rasizma.

Ranije ove nedelje, Dizni je ostavio mnoge fanove u šoku kada je objavio još jedan kontroverzni rimejk. U pitanju „drugačiji pristup“ sedam patuljaka u Snežani, koji su se pojavili u originalnoj priči, nakon kritika koje su dobili od strane glumca patuljastog rasta Pitera Dinklidža.

Kako se vama čini novi Minin kostim – da li ste za rušenje stereotipa ili vam je ipak draža njena crvena haljinica koja asocira na detinjstvo?

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram