Ako planirate da sa porodicom bežite iz Srbije – ovaj grad je najbolji u Evropi

život u inostranstvu
Foto: Shutterstock; t: Universal Images Group / DeAgostini / Alamy / Alamy / Profimedia

Kvalitet života na najvišem nivou.

Studije pokazuju da se u vrhu lista najboljih mesta za porodice, tj. za gajenje dece nalazi Bern u Švajcarskoj.

Smeštena između Francuske, Nemačke i Italije, ova mala zemlja privlači svojim sjajnim uslovima za život, pre svega, za gajenje dece.

View this post on Instagram

A post shared by @yuulliiiiii

Za one koji ne vide sebe u nekoj nordijskoj zemlji, koje su po pravilu favorit mnogima koji se sele u inostranstvo, Švajcarska i grad Bern mogu da budu pun pogodak.

Zdravstvena usluga i obrazovanje su među najvišima na svetu, a uz to, priroda je baš kao sa razglednice i vazduh je jako čist, te nije teško shvatiti zašto je Švajcarska tako privlačno mesto za život za porodice.

View this post on Instagram

A post shared by Anna (@annafrankmill)

Posebno hvaljeni su tamošnji lekari i bolnice, a nadaleko je čuvena i bezbednost u Švajcarskoj. Deca tamo uglavnom sama idu u školu, roditelji ne moraju da brinu da li će nešto da im se desi, ona se od malih nogu odgajaju da budu nezavisna.

Troškovi života u Švajcarskoj nisu mali, ali plate su uglavnom jako visoke, te je to jedna od najboljih zemalja u Evropi po kvalitetu života.

Zanimljivo je da u Bernu živi tek nešto više od 130.000 stanovnika, od kojih su 17 odsto doseljenici. Grad leži na velikoj visoravni i zbog jedinstvene lepote omiljena je destinacija mnogih turista.

Ako se slučajno preselite u Bern, imaćete prilike da uživate u mnogim zanimljivostima, kao što su stari grad, Ajnštajnova kuća, botanička bašta. Inače, širom Švajcarske postoji mnogo prostora na otvorenom za istraživanje i mnoštvo objekata prilagođenih deci.

Pored toga, doseljenici u Švajcarskoj imaju pristup vrhunskom obrazovanju. Švajcarski obrazovni sistem obuhvata privatne, javne i međunarodne škole, kao i internate. Deca u Švajcarskoj pohađaju školu do 15. godine. Nakon toga mogu da nastave školovanje u višim srednjim ili stručnim školama, a zatim da idu na neke od najboljih univerziteta na svetu.

View this post on Instagram

A post shared by @pevahylno

Na kraju, tu je još jedan ključni faktor koji Švajcarsku čini tako privlačnom za porodice – politička stabilnost i neutralnost, što je na duže staze svakako veliki plus.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram