Ako imate braon oči, evo koje su šanse da vaša beba ima plave

boja očiju
Foto: ROBIN MCKELVIE / Alamy / Profimedia

Od čega tačno zavisi koju će boju očiju imati vaša beba?

Boju očiju beba nasleđuje genetski od svojih roditelja. S obzirom na to da svako dete nasleđuje dva gena od svojih roditelja, jedan od mame i jedan od tate, jasno je da je i boja očiju genetski predodređena.

Ranije se mislilo da postoji jednostavan obrazac dominacije braon očiju nad svetlijim, plavim i zelenim očima. Smatralo se da će bebe, ukoliko jedan roditelj ima plave, a drugi braon oči, sasvim sigurno imati braon oči. Međutim, nauka je dokazala da iza nasleđivanja boje očiju stoji znatno složeniji proces.

Naime, iako se boja očiju deteta može često predvideti bojama očiju njegovih roditelja i drugih rođaka, genetske varijacije ponekad daju neočekivane rezultate.

Ako imam braon oči, koje su šanse da dete ima plave oči?

Odgovor na ovo pitanje umnogome zavisiće od očiju vašeg partnera. Ako mama i tata imaju tamne oči, dete će najsigurnije takođe imati tamne oči, ali ipak postoji mogućnost da beba ima zelene 18,75% ili plave oči 6,25%, piše verified.rs.

S druge strane, ako jedan od roditelja ima zelene oči, a drugi smeđe, beba će 50% imati smeđe oči, a 12,5% plave, dok roditelji sa kombinacijom plavih i smeđih očiju će imati 50% dete sa plavim 50% sa braon očima.

Ako oba roditelja imaju zelene oči, najređu boju očiju, najverovatnije će i beba imati zelene oči – tačnije 75%, mada postoji 25% šanse da ima plave oči. Ako jedan roditelj ima zelene, a drugi plave verovatnoća da će dete imati njihovu boju je 50% za plavu i 50% za zelenu boju.

Roditelji sa plavim očima imaju 99% šanse da im dete takođe ima plave oči, a svega 1% šanse zelene oči.

„Boja tvojih očiju je kao tvoj otisak prsta. Niko drugi na svetu nema potpuno istu boju očiju kao vi“, istakli su iz Klinike Klivlend.

Boja očiju zavisi od količine, vrste i distribucije melanina, ili pigmenta, u šarenici oka, rekla je Bler Stivens, klinička genetska savetnica i direktorka prenatalnog genetskog savetovanja.

„Proizvodnja melanina je određena nečijim genetskim informacijama, koje nasleđujemo od svojih roditelja“, kaže Stivens, a prenosi N1info.rs.

Boja očiju se smatra poligenskom osobinom, što znači da je uključeno nekoliko gena. U tom cilju, neke genetske varijante proizvode više melanina, što dovodi do tamnije boje očiju, dok druge genetske varijante proizvode manje melanina, što dovodi do svetlije boje očiju, rekla je Stivens.

„Ljudi se često pitaju zašto se boja očiju novorođenčadi menja i to je zato što proizvodnja melanina nastavlja da se razvija nakon rođenja. Recesivne osobine se obično izražavaju samo ako neko nasledi recesivni gen od oba roditelja, dok „dominantna“ osobina nasleđena samo od jednog roditelja može da maskira recesivnu osobinu od drugog roditelja, dodala je ona, prenosi New York Post.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram