10 pravila koja moraš da poštuješ ako želiš dobar odnos sa svekrvom

Bruklin Bekam, Nikola Pelc, Viktorija i Dejvid Bekam Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Saveti koji vam mogu olakšati život.

Bez obzira na to da li ste osvojile džekpot ili imate muke sa svekrvom, reč je o ženi s kojom treba da budete u dobrim odnosima, jer ste ipak udajom za njenog sina postali porodica.

Prema jednom istraživanju roditelji su uzrok čak 60 odsto svađa među parovima, naročito svekrve, i zato vam u nastavku otkrivamo 10 pravila koja morate da poštujete ako želite dobar odnos sa njom.

Iskren razgovor rešava pola problema

Ako se pojave problemi između vas i partnera, a uzrok je njegova majka, prvo popričajte sa vašim mužem. Podelite svoja osećanja o tome kako se osećate i način na koji ona negativno utiče na vas i vašu porodicu. Ne dozvolite da vam bilo ko narušava porodični mir.

Svako treba da se nosi sa svojim roditeljima

Vaš partner i vi treba da postavite određene granice roditeljima. Posao vašeg partnera je da vodi razgovor sa njegovim roditeljima, a vi sa svojim. Ovo može biti neprijatno za vašeg supruga, pa ćete možda morati da ga ohrabrite i podržite u postavljanju granica, ali trud se na kraju uvek isplati.

Zapitajte se koliko vam nešto zapravo smeta

Kada problemi iskrsnu, zapitajte se na skali od 1 do 10 koliko vam stvarno smetaju.  Na primer, koliko vam smeta kada vam dođe svekrva bez prethodnog najavljivanja? Zatim pitajte partnera koliki to problem predstavlja njemu, te nađite zajedničko rešenje.

Njen način nije uvek pogrešan

Ne kaže se bezveze da postoje dve strane svake priče. Omalovažavanje mišljenja vaše svekrve samo zato što se razlikuje od vašeg jeste pogrešno. Umesto toga, dajte joj priliku i pokušajte da otkrijete zašto ona ima drugačiji pogled na situaciju od vas. Bitno je znati da nju možete pitati za mišljenje, ali ne morate uvek i da poslušate njen savet.

Njena kuća, njena pravila

Stvari mogu postati nezgodne kada vaša deca provode vreme kod bake i deke bez vas. Postoje određene stvari koje tamo ne smeju da rade, a vi im dopuštate, ili obrnuto. U takvim situacijama treba da podsetite svekrvu da iako se ne slaže sa vašim stilom roditeljstva, to je vaše dete i vi ga vaspitavate, te bi trebalo da se pridržava vaših metoda.

Finansijska pomoć

Normalno je da vaši roditelji i tazbina žele da pomognu – i finansijski i u svakodnevnom životu. Ponekada druga strana to ne shvati na način na koji i vi, te dolazi do nesuglasica. Na primer, ako svekrva želi da vam pomogne finansijski oko kupovine stana, a za uzvrat ne traži novac, već hoće da ga operemi u njenom stilu, otvoreno joj recite da niste za to. Setite se prvog pravila – iskren razgovor je rešenje pola problema.

Neka vaša svekrva ima svoje trenutke

Možda njen ručak nije ni približno dobar kao vaš, ali ponekad joj priuštite to zadovoljstvo da ima utisak da je situacija obrnuta.

Nemojte je tretirati kao smetnju

Ukoliko želite da suprugova porodica postane i vaša porodica, a to važi i za vašu svekrvu, ponašajte se prema njoj kao prema bilo kojoj osobi s kojom želite da izgradite dobar odnos.

Stalno dolazi jer želi da bude s unucima

Ako svekrva želi da provodi vreme s vašom decom, nemojte na to da gledate negativno. Iskoristite to vreme za sebe i muža, bavite se svojim hobijima, rešite zaostale obaveze.

Neka se oseća važnom

Pitajte je da vam pomogne da pripremite večeru, neka se oseća neophodno i važno. Zamolite je da napravi njenu čuvenu pitu. Potražite savet, zamolite je da vam priča o vašem mužu kad je bio mali, neka shvati da cenite njeno mišljenje.

***

BONUS VIDEO: Paolo Koeljo – najčitaniji pisac modernog doba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram