Ko su Slavice, omraženi negativci interneta

Stav 26. mar 202121:25 > 11. maj 2021 13:51
Foto: BILL GREENBLATT / UPI / Profimedia / Twitter

Jedna od glavnih "junakinja" srpskih mimova, Slavica, osvojila je Tviter, ali se uvukla i u žargon i svakodnevni govor. Svako od nas se dnevno sretne s bar jednom Slavicom. Znate li da je prepoznate?

Srpski Tviter je pun objava u kojima se ljudi obraćaju Slavici. Bilo da se radi o onima koji ne nose maske i „ne veruju u vakcinu“, ili o onima koji posle konstatacije da je silovanje strašno obavezno stave „ali“ – sve su to Slavice među nama.

*

*

Kako je sve počelo?

Sve je počelo pre nekoliko godina kad su Afroamerikanci počeli satirično da predstavljaju rasizam. S pametnim mobilnim telefonima postalo je lakše snimiti rasne napade i postaviti ih na društvene mreže, a jedan od primera je bila žena koja je pozvala policiju jer je jedno osmogodišnje dete prodavalo na ulici vodu bez dozvole. Snimci poput ovog su se jako brzo širili mrežama, a akterima su dodeljivana tipična američka imena koja su odgovarala situaciji.

Žena koja je zvala policiju zbog malog prodavca vode je nazvana Permit Peti (Dozvola Peti). Druga žena koja je pozvala policiju jer je afroamerička porodica pravila roštilj je nazvana „BBQ Beki“ (Roštilj Beki). Taj trend je bio vodeći 2018. a na kraju su se sva imena slila u jedno – Karen. Karen je postala sinonim i za frizuru koju je 2010. nosila Kejt Goslin u rijalitiju „Džon i Kejt plus osam“.

U junu prošle godine kad je bogati par iz Amerike – Patriša i Mark Mekloski (žena sa fotografije na početku teksta) uslikan s uperenim oružjem na ljude koji protestuju blizu njihove kuće u Misuriju, momentalno su progalešni za „Karen i Kena“.

A ko je Slavica?

Slavica je naša kopija Karen, uglavnom žena srednjih godina koja drami, voli da napada ljude u slobodno vreme, najčešće trgovce. Osujećena je, nezadovoljna, antivakserka, u doba pandemije ne veruje u nošenje maski i koronu, veruje da sve nas iz senke kontrolišu Bil Gejts i Soroš, kao i da će nas sigurno čipovati.

Ona verovatno zna kad ste izašli iz stana i vratili se kući, zaustaviće vas na stepenicama da vas pita što niste rodili bebu kad vam je vreme, ali će vam održati i lekciju o tome da bi bilo bolje da šetate dete umesto kuče.

Zato ne čudi što je Tviter pun objava o raznim Slavicama koje su svuda oko nas.

*

*

*

*

*

A onda su se i Slavice ujedinile, neće više da „trpe“ ovu torturu.

A vi, kako ste danas? Ko je vaša omiljena današnja Slavica?

*
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram