„Hoću da počnu svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime“

Foto: Credit line: Nicola Gavin / Alamy / Alamy / Profimedia

"Mnogo tražiš u Srbiji".

Već neko vreme se na društvenim mrežama polemiše da li žene treba da zadrže svoja prezimena nakon udaje, da uzmu muževljevo, ili na svoje dodaju njegovo. A, još jedan tvit na tu temu je izazvao buru na Tviteru.

„Hoću da počnu proklete svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime! Je l’ mnogo je**no tražim“, glasi tvit koji je odmah pokrenuo lavinu komentara.

„I ono koje dobiješ rođenjem je opet od tvog oca. Ja lično ne vidim nikakav problem ni u jednoj kombinaciji“, glasio je prvi komentar, na koji je autorka tvita odmah odgovorila:

„Jeste od mog oca. Ali, jednom se mora prekinuti. Žene moraju da skapiraju da je u redu ne menjati identitet. To nam nije „dala priroda“, to sami treba da uređujemo. I to ne pod velom patrijarhata“.

„Mnogo tražiš u Srbiji“.

„Stvarno mi je nelogično da ti partner daje identitet prezimenom. Otac ti da genetiku, pa eto i identitet kroz prezime, pa razumem, ali 60% brakova se razvede, čemu to smaranje? Uostalom, najvažnije, promena svih dokumenata i takse državi za to. Pričam o sebi. Za ostale nemam stav“.

„Mene mrzi da menjam sva dokumenta, to prvo, a onda i što bih menjala, mada sam čula argument jedne devojke koja je imala jako loše porodične odnose, naročito sa ocem da joj je to prezime bilo teret i sa zadovoljstvom ga je promenila. Ima raznih slučajeva“.

„Meni više smeta što deca dobijaju samo očevo prezime a žena je ionako odrasla osoba koja bira, mada je očigledan društveni pritisak i trebalo bi i to nekako zakonom ukinuti, makar da se moraju imati oba“…

Ovo su samo neki od komentara, a šta vi mislite o ovoj temi?

***

BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram