Evo zašto je rodila petoro dece iako nema para

Stav 19. avg 202212:39 > 13:11
četvorke
Foto:Privatna arhiva

Izjava doktorke pokrenula je lavinu na društvenim mrežama.

Vest da je Marija Gaćeša rodila četvorke prirodnim putem isprva je obradovala mnoge. Nedugo potom senku je na sve bacila druga vest – da Grad Beograd, kom su se roditelji obratili za pomoć, ne može da im obezbedi sredstva za najosnovnije potrebe.

Ta odluka je potom ipak promenjena, pa su iz Grada obećali će donirati dohranu za devojčice u narednih 1.000 dana.

Ali to je bio tek početak svega.

Kako se priča pojavila, na društvenim mrežama je počelo da iskrsava pitanje – zašto rađati mnogo dece ako nemate sredstva da ih izdržavate?

Ulje na vatru dolila je infomacija da je doktorka Biljana Parapid navodno poručila majci da bi bilo bolje da je abortirala ako nema od čega da gaji decu.

U međuvremenu se i doktorka Parapid oglasila i negirala optužbe koje su joj stavili na teret.

Šta je tačno rekla doktorka? U komentarima ispod posta, ona se uključila u raspravu i izrazila svoje „stručno mišljenje“:

„Petorke iz neasistirane trudnoće? Petorke iz neasistiranih trudnoća su retke, u asistiranim se ne savetuju iz sijaseta opravdanih medicinskih razloga. Ali, kako god da su stigle na ovaj svet, nisu bile ‘iznenađenje’ sigurno, jer nema žene koja makar jednom nije otišla na ultrazvučni pregled tokom trudnoće. Prema tome, zašto je ovo sad vežba iz ‘socijalne solidarnosti’, ako je bila svesna odluka roditelja?“.

I kako su komentari osude počeli uveliko da se nižu, doktorka je odgovorila.

„Činjenica da su prevremeno rođene četvorke bile na bilo kojoj neonatologiji više od tri meseca je dovoljna da se zaključi stepen „prirodnosti“ cele situacije bez da se iko osuđuje na način na koji vi to činite, dok ja postavljam realna pitanja sa stanovišta nekog ko se bavi kardiovaskularnim i reproduktivnim zdravljem žena. A da se taj vaš Bog pitao, pitanje je koliko bi od to četvoro dece preživelo od aprila do avgusta bez neonataloga. Sada se skupljaju sredstva za pelene i mleko u prahu, ali se iskreno nadam da neće za bilo kakvo dalje lečenje kod nas ili u svetu.“

Očekivano, ova rasprava podelila je Srbiju. S jedne strane, tu su oni koji kritikuju doktorku, a brane majku, govoreći da je uvek lepo kad se deca rađaju, da se za decu uvek nađe.

Drugi kažu kako je realnost surova i kako ne treba praviti socijalne slučajeve, da je majka znala koliko beba nosi i mogla da nasluti šta je čeka, da ne treba da očekuje da će joj neko drugi gajiti decu.

*

U međuvremenu se u medijima oglasila i majka, koja je pre četvorki dobila još jednu devojčicu, i kazala kako planira još dece jer bi volela da ima i dečaka.

Tek to je diglo prašinu i otvorilo stara pitanja o vrednosti ženskog života i oživelo ono staro – Opet devojčica? Sad moraš još jedno…

Ipak, pojedini smatraju da strasti treba da se smire.

I tako se u svemu, među onima koji sebi daju za pravo da najoštrije osuđuju i majku i doktorku, jedva naslućuje ono što je zapravo suština i najvažnije – niko ne sme da se meša u odluku žene o rađanju. Niko nema pravo da joj postavi ovo pitanje. Odluka o rađanju ili nerađanju pripada samo ženi i nikom više i hoćemo li jednom prevazići taj momenat da se u pitanja ženske materice mešaju država, crkva, lokalne patriote i branioci „porodičnih vrednosti“, dežurni moralisti, fundamentalisti i psihopate?

Zašto je rodila petoro dece ako nema novca da ih izdržava?

Odgovor na ovakva i slična pitanja moguć je samo jedan i odavno ga je dala Nataša Bekvalac.

BONUS VIDEO: Tata na porođaju u GAK Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram