Dr Svilarov: Odakle mi pravo da vas zovem da se vakcinišete

Stav 13. jul 202111:34 > 12:13
Dr Ivana Svilarov. Foto: Privatna arhiva

Dr Ivana V. Svilarov, koja je požrtvovano radila u kovid ambulanti u Kruševcu, podseća nas da pandemija još uvek nije završena. Ona se susrela sa opakim virusom na prvom frontu, tako da najbolje zna zašto je vakcinacija od presudne važnosti za pobedu nad kovidom.

Dr Svilarov objašnjava zašto daje sebi za pravo da nas još jednom pozove da se vakcinišemo.

„Šta mi daje kredibilitet da vas pozivam na vakcinaciju?

Možda to što sam kao dete sa sela, u trećem razredu bila nosilac Čitalacke značke? Možda to što sam, kao dete sa sela, u petom razredu dobila Zlatnu diplomu, jedinu u Nišu, za poznavanje srpske gramatike?

Možda to što sam u 16. godini obožavala Kafku? Možda to što sam nakon usmene analize dela Meše Selimovića, koja je trajala skoro 50 minuta, u četvrtom razredu gimnazije, bila oslobođena daljeg prisustva nastavi iz književnosti?

Možda to što sam internu medicinu učila devet meseci i dobila desetku? Možda to što sam iz neurologije dobila devetku? Možda to što sam s mukom naučila svaki ispit?

Možda to što sam ženi sa blizanačkom trudnoćom napravila rez koji se ne poznaje? Možda to što se od 2017. godine svake noći uspavljujem uz imunologe na Jutjubu? Možda to što sam, od kad je krenuo ovaj globalni problem, jako često pričala sa najboljim imunolozima, epidemiolozima, genetičarima, do najsitnijih detalja?

Dr Ivana Svilarov. Foto: Privatna arhiva

Možda to, što sam saslušala i antivaksersku stranu? Možda to, što mi je to dužnost i obaveza? Možda to, što imam hrabrosti da javno govorim o temi koja nije popularna?

Možda to, što sam primila vakcinu čim je stigla, kao i ljudi koje najviše volim? Možda to, što ne mogu više da vas gledam kako se borite do poslednjeg daha?

Možda to što imam pravo da želim, kao i vi, normalan život? Možda to, što ne želim da nam deca budu bolesna? Možda to što ne mogu da gledam da nam bake i deke odlaze, a nakon zadnjih godinu dana provedenih u četiri zida…

dr Ivana Svilarov
dr Ivana Svilarov Foto: Privatna arhiva

Možda to što nisam mlakog stava, jer znam da je vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu? Možda to što ne želim da ikada čujete, a kamoli doživite price iz kovid bolnice?

Možda to, što imam hrabrosti da vas pogledam u oči i kažem – da, primite vakcinu? Možda to, sto mi je žao coveka?

Možda to što mi je muka da nam godine ovako prolaze?

Dr Ivana Svilarov. Foto: Privatna arhiva

E pa, rođaci, opet smo zakasnili. Jedini u svetu smo imali vakcine. Da smo u roku od par meseci postigli obuhvat od oko 80-90 odsto i najmanje efikasnom vakcinom, sve ovo bi otišlo u istoriju.

Novi talas je pred vratima. A jesen još uvek nije.

Kad ovaj proživimo, doći će sledeći. Imate vremena da njega sprečite.

Kad budete donosili odluku, ne zaboravite da život svakog dana, neumitno teče, baš kao reka Rasina“, piše dr Svilarov.

***

Bonus video: Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram