Znate li šta je „niksen“? Holandska tajna sreće koju praktikuju mnogi Srbi

Holandija
Foto: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Niksen nije komplikovana tehnika.

Dok šetamo prirodom ili sedimo na klupi ne radeći ništa, mi zapravo vežbamo „niksen“, holandski trend koji je nastao kao način da se izborimo sa stresom. Niksen nas upućuje da ne radimo ništa i jednostavno pustimo um da odluta tamo gde želi.

Niksen je glagol na holandskom jeziku koji je izveden od „niks“, reči koja znači „ništa“. I Holanđani su, baš kao i njihov jezik, praktični i direktni. Iako zvuči paradoksalno, niksen nas čini produktivnijima jer nam pauze u razmišljanju omogućavaju da se odmorimo i, samim tim, bolje fokusiramo.

Shodno tome, u Holandiji se prekovremeni rad ne podstiče kako bi ljudi bili efikasniji na duži rok. Za mozak u dobroj formi, Holanđani preporučuju neki oblik fizičke aktivnosti, najbolje u prirodi, poput trčanja, hodanja ili vožnje bicikla.

Čak i u velikim gradovima kao što su Roterdam, Hag ili Amsterdam, ne morate da putujete daleko da biste došli do mesta za rekreaciju. U saradnji sa holandskim železničkim sistemom stvorena je mreža pešačkih puteva do kojih je lako doći vozom ili drugim javnim prevozom. Duge su između 7 i 22 km, što ih čini savršenim za jednodnevni izlet. A s obzirom na mnoge klupe na putu, pauzu je najbolje iskoristiti baš za niksen.

***

Bonus video: Žena ženi nije vuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram