Znakovi koji pokazuju da ste sazreli kao ličnost

zrelost
Foto: Aleksandr Davydov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko se pitate kako možemo izmeriti zrelost osobe, nažalost, nemoguće je dati tačnu definiciju, ali postoje naznake koje upućuju da ste na dobrom putu. Zato proverite da li se ubrajate u ovu kategoriju ljudi.

1. Shvatate koliko malo zapravo znate o životu

Zvuči ironično, ali je istina – sve manje znate o životu. Ideje i koncepti koji su vam se nekada činili tako jednostavnim sada se čine složenijim i dubljim. Teško je to opisati rečima, ali ovo novo razumevanje dolazi iz svih iskustava koja ste imali, ako ste dovoljno promatrali, slušali i živeli život. Doživljavate stvari koje izazivaju vaše postojeće stavove i perspektive.

S godinama je lako postati arogantan. Mnogi se oslanjaju na svoju dob i koriste je kao način da utvrde autoritet i pretvaraju se da sve znaju. Nasuprot tome, oni koji postaju zreliji svesni su da nemaju odgovore na sve i da ima mnogo stvari koje još ne znaju.

2. Pažljivije slušate

Kao rezultat toga, postali ste pažljiviji kada slušate. Ne samo u smislu percipiranja zvukova, već i slušanja kako biste bolje razumeli, naučili više o svetu, sebi i drugima, piše City Magazine.

3. Manje ste opterećeni onim što drugi misle

Sledeći razlog pažljivijeg slušanja je taj što više ne osećate potrebu da se branite od drugih. Kao deca i adolescenti pokušavamo se probiti u svet i uveriti druge u to ko smo. Međutim, kako postajemo zreliji, svesni smo da su naši postupci glasniji od naših reči. Više brinemo o tome šta mislimo o sebi i šta možemo sebi dokazati i ne osećamo potrebu da u bilo šta uveravamo druge.

4. Prednost dajete svojoj dobrobiti

Još jedan znak da postajete zreliji je da vam je stalo do svoje dobrobiti i da je više ne žrtvujete za druge ljude ili stvari. Kao deca, ne moramo se brinuti za svoju dobrobit jer je to briga naših roditelja. Zrelost nam, međutim, donosi svest je potrebno da se bavimo sami sobom. Nastojite da se bolje hranite, više vežbate i dovoljno spavate te svaki dan širite svoju svest. Polako shvatate da je zdravlje zaista na prvom mestu.

5. Ljubazni ste i zahvalni

Mnogi od nas se fokusiraju na negativne stvari u životu. Iako se ovaj fenomen lako može objasniti evolucijskom psihologijom, to nije izgovor da ostanemo vezani uz negativnu pristranost. Sa zrelošću, počinjete da primećujete svoju negativnost, preispitujete je, a zatim pokušavate nešto da promenite. Naučite da vas zahvalnost štiti od negativnosti, a čak i ako imate ružne periode, znate da od njih možete puno naučiti i dobiti nove, drugačije prilike.

6. Preuzimate odgovornost

Još jedan znak zrelosti je sposobnost preuzimanja odgovornosti. To je delom razlog zašto pretpostavljamo da su stariji ljudi zreliji. Ali, možete imati puno odgovornosti, a u nekim područjima se i dalje ponašati neodgovorno. No, odgovornost nije samo briga o svojim poslovima. To znači da ste sami odgovorni za svoj uspeh, neuspeh i svaki prelazni trenutak. Odgovornost je sposobnost da vidite dalje od toga kako vaši postupci utiču na vas.

7. Postajete sve ponizniji

Poslednji pokazatelj da ste zreli jeste poniznost. To je tiha moć koja dolazi iz spoznaje svoje vrednosti i vere u nju. Dolazi iz samopouzdanja. S druge strane, imamo aroganciju koja proizlazi iz neizvesnosti i izražava se u pokušaju da se prikrije. Ako verujete u sebe i u svoju vrednost, nećete morati da se hvalite i dokazujete.

BONUS VIDEO: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram