Zašto smo neraspoloženi čim se probudimo – i kako to spečiti

Foto: Shutterstock

Ako u zadnje vreme ustaješ na levu nogu, nisi sama. Svi mi imamo dane kada se budimo loše raspoloženi ili kada se osećamo čudno i ne možemo se rešiti tog osećaja.

Dok depresija, stres, previše alkoholnih pića i promjene godišnjeg doba mogu da dovode do negativnog stanja uma nakon buđenja, za tvoje loše raspoloženje je najverovatnije zaslužan manjak sna – i posledice mogu da budu dalekosežne.

“Osnovne percepcije sveta se suptilno menjaju kada si preumorna,” kaže Penelope Luis, autorka knjige Tajni svet sna.

“Pogoršava se osetljivost na miris, i smanjuje se mogućnost primećivanja kiselih ukusa. Postoje i suptilni problemi sa sluhom i vidom”, prenosi Ultra.ba.

Dokazi sugerišu da nas umor može dovesti do toga da vidimo svet kroz negativan filter. Na primer, vrlo je verovatno da ćemo nečiji neutralni izraz lica protumačiti kao negativan, i malo je verovatno da ćemo u stanju umora biti raspoloženi za humor.

5 znakova da ne volite sebe dovoljno, umorna žena, devojka
Foto: Shutterstock

Nije najjasnije zašto se to dešava, ali jedno istraživanje sugeriše da je specifična regija prednjeg režnja, koja obično filtrira negativna osećanja, onemogućena zbog nedostatka sna.

I dok je ustajanje na levu nogu s vremena na vreme potpuno normalno, takođe postoji par životnih navika koje dramatično utiču na san i doprinose negativnom raspoloženju.

Evo četiri saveta da sprečite jutarnje loše raspoloženje.

Jedi namirnice koje pospešuju dobar san

Stručnjaci se slažu da ono što jedeš uveče, ne samo da ima uticaj na to kako spavaš, već i kako ćeš se osećati sledeći dan. Loše raspoloženje odmah nakon buđenja može biti povezano sa načinom ishrane i uzrokovano niskim nivoom šećera, tako da obratiš pažnju na to šta večeraš pre spavanja.

Ako jedeš za večeru bilo šta sa previše šećera kao što je čokolada, keks, alkohol ili hranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima kao što je hleb, pizza, testenina i slično, u krevet ćeš otići sita, ali u toku noći tvoj visok nivo šećera u krvi bi mogao drastično da opadne.

Preporučuje se večera otprilike 3 sata pre odlaska u krevet i hrana koja sadrži balans proteina i ugljenih hidrata kao što je ćuretina, tunjevina, banane, krompir, integralni hleb i kikiriki puter. Međutim, hrana koja sadrži amino kiselinu tiramin loše utiče na san i treba da je izbegavaš uveče, a ovo uključuje dimljenu ribu, paprike, sir.

Foto: Shutterstock

Održavaj nivo magnezijuma

Možda ćeš imati problema da zaspiš, ako se osećaš anksiozno ili napeto. To bi moglo da ukaže na nedostatak magnezijuma, esencijalnog minerala čiji nivo veoma lako opada usled stresa.

Magnezijum se može naći u tamno zelenom povrću, zato je važno da ga jedemo svaki dan.

Čuvaj jetru

U tradicionalnoj kineskoj medicini, jetra je sedište ljutnje. Tako da, ako si pila noć pre, bez obzira da li umereno ili preterano, jetra će biti pod stresom, i to će uticati na njenu sposobnost da detoksikuje telo, a tvoj san će biti ugrožen.

10 načina da jedete sve što želite, a da se ne ugojite
Foto: Shutterstock

Ne preskači doručak

Da li uvek doručkuješ kako bi započela dan sa osmehom? Stručnjakinja za san dr Nerina Ramlakhan i Džeki Linč se slažu da je doručak ubrzo nakon buđenja ključna stvar za podizanje raspoloženja.

Ne zaboravi da izbegavaš rafinisane ugljene hidrate kao što su kroasani, mafini i zašećerene žitarice, koji će povećati nivo šećera koji će naglo pasti i dovesti do niske energije i lošeg raspoloženja.

Protein je ključna namirnica za doručak. Zato se uvek odluči za kajganu, jogurt, avokado, kuvana jaja, tost od integralnog hleba i integralne žitarice sa jogurtom.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram