Zašto je Nikola Tesla tvrdio da će žene zapanjiti civilizaciju

Nikola Tesla
Foto: NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Teslina predviđanja iz 1926. godine.

Prosečna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje, prognozirao je naučnik od čijeg je rođenja prošlo 166 godina.

„Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna dostignuća kao ona muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosečna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njenog mozga biti podstaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog vekova mirovanja. Žena će ignorisati presedane i zapanjiti civilizaciju svojim napretkom“, rekao je Nikola Tesla u intervjuu 1926. godine.

Genijalni naučnik rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Hrvatskoj najpoznatiji je po svojim doprinosima u dizajniranju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Često je i govorio da su pronalazači poznati po svom nestrpljenju.

„To je problem s mnogim pronalazačima – nedostaje im strpljenja. Nedostaje im spremnost da nešto reše polako, jasno i oštro u svom umu, tako da zapravo mogu ‘osetiti da radi’. Žele odmah isprobati svoju prvu ideju i rezultat je da potroše puno novca i puno dobrog materijala, samo da bi na kraju shvatili da rade u pogrešnom smeru. Svi grešimo i greške je bolje napraviti pre nego što počnemo“, rekao je, a prenosi T portal.

Jedna od zanimljivijih njegovih izjava odnosi se i na čistoću.

„Svako bi svoje telo trebalo da smatra neprocenjivim darom, veličanstvenim umetničkim delom, neopisive lepote i misterija van ljudskog pojma, i tako delikatnim da ga reč, dah, pogled, misao može povrediti. Nečistoća, koja rađa bolest i smrt, nije samo autodestruktivna, već i vrlo nemoralna navika“, rekao je naučnik koji je umro 7. januara 1943. godine u Njujorku.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram