Za vikend se pomera sat – evo saveta za poboljšanje sna

Foto: Shutterstock

U prethodne dve godine, puno nesigurnosti i neizvesnosti imalo je mnoge posledice po naše fizičko i mentalno zdravlje, usled čega je došlo do anksioznosti, depresije, pa i nemogućnosti spavanja. San je veoma važan deo našeg opšteg blagostanja i zato nikada ne treba umanjiti njegov značaj.

Kako se u ovu subotu sat pomera unapred radi letnjeg računanja vremena, možemo očekivati da to baš i neće prijati našem organizmu, pa nije loše spremiti se na vreme. Neke stvari i posledice ne mogu se sprečiti, ali vanredne situacije traže bar neke mere. Vrhunski sportisti, na primer, pred neki konkretan turnir znaju da spavaju i po 10 do 12 sati dnevno zbog dolazećeg napora, a i kako bi ojačali imuni sistem.

Evo nekoliko saveta za spavanje koji su naročito korisni pred pomeranje sata, ali koji i inače mogu puno značiti za zdrav san:

Navike su veoma važne. Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto ili slično vreme svakog dana. Ukoliko ne budete mogli da zaspite, ili se budite više puta u toku noći, nemojte spavati duže, nego izdržite do kraja dana kako biste se sutradan dobro naspavali.

Izbegavajte da gledate u ekrane televizora, telefona ili tableta makar jedan sat pre odlaska na spavanje. Možete da makar uključite noćni mod na telefonu ako morate da gledate u njega pred spavanje, ili da nabavite naočare za zaštitu od plavog svetla.

Neka vam krevet bude asocijacija samo za spavanje. Probajte da ne radite u spavaćoj sobi i da filmove gledate u dnevnoj, kako biste, kada dođete u spavaću, mogli lakše da zaspite.

Foto: Shutterstock

Neka temperatura u spavaćoj sobi bude malo niža. To će vam pomoći da snizite temperaturu tela i lakše zaspite. Ne preporučuje se da vežbate kasnije uveče, ali ako se ipak odlučite za to, onda nakon toga topao tuš pomaže da se pospeši periferna cirkulacija.

Izbegavajte kafein nakon podneva, jer on može ostati u vašem organizmu duže od šest sati i otežati proizvodnju melatonina, koji olakšava san.

Probajte da izbegnete ili smanjite alkohol kasno uveče. Iako je sedativ i može vas uspavati, utiče na smanjivanje REM faza, koje su veoma važne za odmor.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da normalizujete spavanje, a ukoliko imate ozbiljnijih problema – obratite se lekaru za stručnu pomoć.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram