Tri koraka pomažu da se opustite pre javnog govora

Foto:shutterstock

U trenucima pre bitne prezentacije, normalno je osećati anksioznost i napetost zbog njenog izvođenja. Ono što želimo da izbegnemo je, naravno, ekstremni stres koji obuzima telo i um: znojni dlanovi, suva usta, ubrzan rad srca. Teško je poverovati, ali javni govor može biti zabavan, kada se rešimo nervoze.

Evo tri naučno dokazana koraka, koji će te ti pomoći da uživaš u svom javnom govoru.

Ućutkaj svog unutrašnjeg kritičara

Mi smo naši najgori kritičari. Negativno brbljanje koje ispunjava naše umove je iscrpljujuće i destruktivno. Nekoliko minuta pre prezentacije je kritično – potrebno je potpuno ućutkati svog unutrašnjeg kritičara za to vreme, piše Ultra.ba.

Proteraj svog unutrašnjeg kritičara. Uvek ga možeš pozvati kasnije ako moraš, ali ni pod kojim uslovima ne smeš dozvoliti unutrašnjem kritičaru da preuzme tvoje dragocene misli kada je vreme da zablistaš u svom prezentovanju.

Izbegavaj raspravu u glavi o tome, kolika će biti efikasnost ili kako će slušaoci reagovati na tvoje prezentovanje. To samo može odvesti tvoj um na mesta koja treba izbegavati.

Foto:shutterstock

Diši duboko

Moćna, jednostavna i relaksirajuća tehnika poznata pod nazivom “Box Breathing”, veoma je korisna za umanjivanje stresa i napetosti. Jednostavna je za primeniti, a njeni rezultati su odlični za umirivanje i opustanje.

Primenjivanje ove tehnike podrazumeva sledeće: prvo polako udahni kroz nos, zatim zadrži dah četiri sekunde i izdahni na usta. Ako proces ponoviš tri ili četiri puta, otkucaji srca usporavaju i celo telo počinje da se opušta.

Osmeh na lice i pokušaj se zabaviti

Kognitivni psiholozi, smatraju da je osmeh univerzalna reakcija na radost – i da je zarazna. Volimo biti u blizini ljudi koji se zabavljaju i uživaju u svom zadatku. Dakle, osmeh.

Kada su nam umovi zaokupljeni detaljima prezentacije, osmeh silazi s lica i počinjemo da se mrštimo. Naša tela postaju napeta, a sa napetošću dolazi i anksioznost. Ubrzo se naš broj otkucaja srca povećava i negativna petlja počinje iznova.

Široki osmeh na licu govori našem umu da ono što će se sledeće dogoditi nije pretnja – to je nešto čemu se možemo radovati.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram