Sa psihologom preko chat-a? Može!

pr

Na šta prvo pomislite kada vaše veliko dete uđe u kuću nervozno, neće da jede i sa slušalicama na ušima besno zatvori vrata svoje sobe?

Možda je pala loša ocena u školi ili simpatija ne odgovara na poruke. A šta ako ga nešto stvarno veliko muči, a ne želi da vam se poveri? U eri smartfona i društvenih mreža odrastanje definitivno nije lako, ali ima i svojih prednosti. O svemu što im se mota po glavi, a stide se da kažu drugima, mladi uzrasta od 16 do 30 godine mogu da razgovaraju sa psihologom na platformi svejeok.rs i to na njima omiljeni način – putem četa.

Foto: Sve je ok

Posmatrana iz ugla adolescenata, mladost baš ne deluje kao najlepši životni period i zato probajte da se stavite u njihove cipele. Roditelji očekuju dobre ocene, položene ispite i uzorno vladanje, a oni bi da pored svih obaveza žive život dostojan Instagrama, savršeno obučeni, srećno zaljubljeni i okruženi najboljom ekipom prijatelja. U tom jazu između želja i očekivanja često budu preplavljeni emocijama koje nije uvek lako razumeti, a teškoće s kojima se susreću mogu da se odraze na njihovo mentalno zdravlje.

Sagledajte situaciju iz drugog ugla

Foto: Sve je ok

Tuga, ljutnja, stres, razdražljivost, uznemirenost… Ako primetite da vašeg adolescenta često vozi emotivni rolerkoster, znajte da je to sve ok. Emocije su uobičajeni pratilac života svakoga od nas i stavite im do znanja da ne treba da ih se stide čak i kada ih ne razumeju. Predložite im da sa bliskim prijateljem ili grupom njih popričaju o onome što ih muči. Ako im neko kaže da „samo treba misliti pozitivno“, to je znak da još uvek nemaju dovoljno dobrog sagovornika.

Na roditeljima je da uvek pruže razumevanje i podršku, s jasnom porukom da su tu za njih i da je okej i kad nije sve okej. I nikad nemojte da trivijalizujete dečje brige. Kada vašem tinejdžeru ili studentkinji kažete da je suviše emotivan i da problemi postoje samo u njegovoj ili njenoj glavi, takvom reakcijom samo ćete izazvati stid i povlačenje, iako je razgovor ono što im je najpotrebnije da bi se suočili sa burom misli i osećanja. Zato uvek budite otvoreni za razgovor, a ako poželite da neke teme sagledate iz profesionalnog ugla, istražite zajedno ili svako za sebe platformu „Sve je ok“, koju je razvio Unicef zajedno sa partnerima i uz podršku brenda Maybelline New York.

Sa psihologom na ti

Foto: Sve je ok

Na ovoj adresi, pored psihološke podrške, pronaći ćete veliki broj tekstova na različite teme, od teškoća u učenju i u odnosima sa najbližima do najčešćih problema u oblasti mentalnog zdravlja. Mladi će na platformi otkriti i korisne savete kako da brigom o sebi unaprede svoje fizičko i mentalno zdravlje, idealne tehnike za opuštanje i upitnike koji su u isto vreme korisni i zabavni. Iako svakom njegova muka izgleda najveća, kada pročitaju lične ispovesti iznenadiće se koliko mladih ima iste ili slične brige.

Nije uvek jednostavno razumeti šta je uobičajena reakcija na životne izazove, a kada bi se ipak trebalo konsultovati sa stručnjacima. Ukoliko stres u vezi ocena, ispita, raskida i neuspeha izaziva kod mlade osobe simptome koji traju duže vremena ili je ometaju u izvršavanju svakodnevnih obaveza, kažite da nije „krindž“ potražiti pomoć psihologa. Na platformi svejeok.rs može četovati s psihologom svakog dana od 18 do 22 sata u realnom vremenu, a ukoliko oseti hitnu potrebu da s nekim razgovara, u svakom trenutku može pozvati broj 116111.

Bez obzira na to kroz šta vaše dete prolazi, ohrabrite ga rečima da rešenje uvek postoji. Ne treba dozvoliti da teret emocija postane preveliki. Čak i kada se učini da problem deluje nepremostivo, treba da se odvaži i potraži pomoć. Kada priznaju sebi da nisu okej i pronađu pravog sagovornika koji će ih saslušati – to je okej i to je taj prvi bolji dan koji će sigurno pamtiti.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram