„Ranjivi“ narcisi su najopasnije osobe koje možete sresti

Foto: Shutterstock

Psiholozi su prepoznali novi tip narcisizma.

Narcisoidne osobe su široko proučavane u psihologiji. Imaju savršenu platformu u kulturi koja je opsednuta slavnim i društvenim mrežama. Oni vladaju državama, hipnotizuju, manipulišu i ostavljaju pustoš iza sebe.

Ali iza upadljivijeg i prepoznatljivijeg tipa narcisa, krije se manje poznata i u suštini opasnija podvrsta, piše The Guardian. „Ranjivi narcis“ je kao vuk u ovčijoj koži.

Ko su „ranjivi narcisi“?

Prikriveni ili „ranjivi“ narcisi imaju tendenciju da budu introvertniji od grandioznih narcisa, kaže psihoterapeutkinja Lorna Slejd.

„Ali oni dele iste klasične osobine. One se samo manifestuju na mnogo suptilnijem, svakodnevnom nivou. Njihova osveta je mnogo više ciljana. Ali nose maske: drugi ljudi će za njih reći da su divni“, dodaje.

Prikriveni narcizam je teško uočiti. Kod prikrivenih narcista, njihov fokus na zadovoljavanje sopstvenih potreba je maskiran suptilnijim tehnikama manipulacije i kontrole.

Mogu delovati kao slatki i nevini, čak i stidljivi i introvertni, a takođe i veoma brižni i ljubazni. Oni mogu biti rame za plakanje, ali će iskoristiti ono što podelite sa njima protiv vas – sa ciljem da manipulišu vama, da se osećate dužno i zahvalno. Tako im pružamo divljenje i zahvalnost, čime se „hrane“.

Kako psihološkinja Sara Dejvis kaže, prikriveni narcis može biti „tihi uljez i tihi zavodnik“. „Ranjivi“ narcis se predstavlja kao žrtva, često ocrnjujući sebe i na taj način tražeći sigurnost.

Prepoznaju se po pasivnoj agresiji, lošem slušanju drugih ljudi, a takođe se brzo i naljute ako nešto nije po njihovom. Osetljivi su na svaku kritiku i nemaju empatije za tuđe probleme, već će uvek svoje pokušati da učine „većim“.

Prikriveni narcizam je zapravo manipulacija putem igranja žrtve. Možda ćete biti privučeni jer vam ih je žao, pa ćete poželeti da im pomognete i da ih „spasete“.

Ali, „ranjivi“ narcis će i dalje tražiti status i potvrdu, „gaziće“ druge ljude i neće osećati empatiju – ali su mu metode više prikrivene. Možda će vam čak govoriti koliko su introvertni i osetljivi – jer žele da deluju ljupko, tiho, pametno, a opet ranjivo.

„Skoro svaki klijent sa kojim radim izjavio je da je, gledajući unazad, imao ‘osećaj’ da je narcis kog je sreo loša osoba. Ali, to su ignorisali i dozvolili su sebi da budu uvučeni u čari i intenzitet narcisoidne ličnosti. Ako imate osećaj da bi neka osoba na bilo koji način mogla da bude štetna za vas – verujte mu“, poručuje Lorna Slejd.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram