Psihoterapeutkinja Ana Matur: Zašto su moderne mame stalno ljute

Anna Mathur Foto: Instagram/annamathur

Sve više majki traži pomoć.

Psihoterapeutkinja Ana Matur pokušala je da ostane mirna dok se suočavala sa bebom koja je vrištala i malim detetom koje je odbijalo da sedne u kolica. Njen bes je rastao i nakon što je duboko udahnula i pokušala da izbroji do deset. A onda je doživeo vrhunac i Ana je bacila na pod igračku koja se razbila. Mada, ni tada nije osetila olakšanje za kojim je žudela.

„Pogodila me je bujica srama, a moje dete je počelo još više da vrišti videvši da sam namerno razbila njegovu igračku“, kaže Ana.

Svaki roditelj koji ima malu decu razumeće Aninu frustraciju. Ipak, osećanja izazvana njenim ispadom bila su toliko moćna da su je navela da promeni svoju praksu i fokusira se uglavnom na rad sa majkama, tako što im pomaže da se snađu u sličnim situacijama.

„Taj trenutak me je otreznio i uplašio kao nijedan drugi“, kaže Ana.

Ana sada sa zadovoljstvom priča o iscrpljenosti roditeljstva, postporođajnoj depresiji i nezadovoljstvu koje mnoge žene osećaju zbog drastičnih promena u njihovim životima i telima nakod rađanja. Ipak, svako pominjanje besa – gubljenje kontrole pred svojom decom – smatra se i dalje neuobičajenim.

„Počela sam da istražujem majčinski bes nakon što sam se redovno nalazila na tački ključanja, nemoćna da zaustavim svoj bes koji izbija na načine koji su me uznemiravali.

Imam 34 godine i otkako sam postala majka imam bolno kratak fitilj i neprijatno mi je da kažem da sam izgubila živce. Pre nego što sam dobila decu, smatrala sam se opuštenom, ali gotovo bez svesti o tome prošla sam kroz dramatičnu promenu ličnosti.

Stres i ogorčenost se razvijaju tokom vremena, gde je nervni sistem hronično pod stresom. Ako se ne kontroliše, doći će do pokretačkog događaja koji prelazi naš prag emocionalne tolerancije – tada bes preuzima. Mnoge majke oštro kritikuju sebe, misle da ne uspevaju ili da su loše jer su izgubile živce. Ne verujem da žena odjednom postane loša majka jer je izgubila živce, ali ispadi su jasna povratna informacija da život treba preispitati u korist njih i njihove dece. Učenje emocionalnih alata za upravljanje besom je veština koju svako može da razvije”, dodaje Ana.

Anina knjiga, „Mala knjiga smirenosti za nove mame“, nudi tehniku u tri koraka za rukovanje besom.

Prvo, osetite saosećanje prema sebi, umesto da sebe etiketirate kao lošu osobu. Zatim razgovarajte o svojim osećanjima sa nekim kome verujete. Na kraju, identifikujte šta osećate i šta vam fali. Ako je vaš bes simptom preopterećenosti, kako možete promeniti taj problem?

Još jedno novo istraživanje, sa Univerziteta Viktorija u Kanadi, pokazalo je da majčinski bes može da se ublaži ako žene smanje svoja visoka očekivanja od sebe i odustanu od ideje savršenstva. Takođe je zaključeno da je podrška partnera, porodice ili prijatelja od vitalnog značaja za sprečavanje eksplozija besa, piše Daily Mail.

***

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram