Psihološki razlog zbog kojeg likovi u filmovima piju mleko

Bred Pit
Foto: Marksman / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Jedna od najboljih scena u filmu "Inglourious Basterds" je ona u kojoj Kristof Valc uživa u čaši mleka dok se sprema na monstruozan zločin. Na većinu ljudi ti kadrovi u kojima srećan odgurne ispijenu čašu, pohvali krave i planira masakr delovali su uznemirujuće. Zanimljivo je da postoji razlog zašto glavni likovi u filmovima piju mleko i on nema veze sa estetikom već sa psihologijom i režiserima.

Setimo se i Antona iz „No Country for Old Men“ koji sedi na kauču s flašom mleka u ruci i zuri u prazno. Mleko smo videli i u „Mad Max: Fury Road“, „Leonu“… Ovaj napitak nije izabran slučajno i nosi određenu simboliku za koju su zaduženi režiseri.

Jedan od omiljenih likova iz filmova Lika Besona – Leon obožava mleko. Ono je savršeni kontrast plaćenom ubici jer asocira na nešto nevino i čisto, na detinjstvo. Baš u tome i jeste trik – Beson želi da tako jednostavnim detaljem pokaže da je Leon i dalje dete u duši, a da je sve to spakovano u opasnu i jaku spoljašnjost, piše Brightside.

 

S druge strane, kada Anton pije mleko, on ne budi nikakve pozitivne emocije kod gledaoca. Upada u stan potencijalne žrtve, uzima flašu mleka iz frižidera i pije ga dok sedi na sofi. Ta scena je zastrašujuća jer mleko ponovo asocira na nešto toplo i meko, na dom, a Anton je uljez u toj kući i narušava njenu sigurnost i udobnost, preuzima vlasništvo nad nečijim životom. Ne možemo preskočiti ni Kventina Tarantina i francuskog farmera koji u „Inglourious Basterds“ nudi čašu vina nemačkom zapovedniku, a on traži mleko i zatim ga ispije u jednom gutljaju. Tarantino je uspeo da uz pomoć filmskog jezika i čaše mleka ukaže na potpunu destrukciju humanosti, a negativac u filmu pokazuje koliko je dominantan i moćan jednostavnim mizanscenom.

„Mad Max: Fury Road“ ima scenu sa kolekcijom majčinog mleka koje ratnici piju za zdravlje i snagu. Režiser Džordž Miler upotrebljava tabu u kom odrasle osobe piju majčino mleko da bi prikazao da je postapokaliptični svet mnogo ispred našeg.

Majstor napetosti Alfred Hičkok je u „Suspicion“ ubedio gledaoce da je glavni lik otrovao mleko svoje žene da bi joj uzeo nasledstvo. Savršen trik jer bi samo zločinac s posebnim mentalnim sklopom stavio otrov u zdrav napitak. Ujedno pojavljuje se tema zastrašivanja mlekom jer u piću, u stvari, nije bilo otrova.

Tinejdžer kog u filmu „Rebel Without a Cause“ tumači Džejms Din se napije, a sutra ujutro popije celu flašu mleka, pa se na taj način prikazuje njegova unutrašnja borba dečaka i odraslog čoveka. Leonardo Dikaprio u „Catch Me If You Can“ se pravi da je iskusni pilot. Kad ga stjuardesa pita koje piće želi, on joj traži mleko i tako otkriva svoje prave godine.

Paklena pomorandža
Paklena pomorandža Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

I na kraju imamo remek-delo Stenlija Kjubrika „A Clockwork Orange“ gde glavni likovi piju mleko i tako se daje nagoveštaj da su sav užas u filmu započela deca.

***
Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram