Plavi mesec kakav svet nije video od Drugog svetskog rata

plavi mesec
Pun Mesec nad Beogradom; Foto: Milivoje Misa Maric / Alamy / Alamy / Profimedia

Plavi mesec stiže nam u oktobru, baš u Noći veštica, 31. oktobra. Ali, čak i ako niste sujeverni, želećete da ispratite ovo savršenstvo na nebu.

Nije u pitanju Mesec koji bukvalno svetli plavo, već drugi pun Mesec u mesecu što se relativno retko dešava – da, u oktobru ćemo imati dvaput pun Mesec i to 1. i 31. oktobra. Plavi Mesec izgleda veći i 30 odsto sjajniji nego ‘običan’ pun Mesec, jer je njegova orbita bliža Zemlji nego obično.

Sledeći put tu pojavu baš na 31. oktobar videćemo tek 2039. godine, ali, ono što je još zanimljivije je to će se Plavi Mesec videti u celom svetu, prvi put posle Drugog svetskog rata, odnosno 1944. godine – ljudi u Americi uživaće u istom prizoru kao u Indiji, Evropi i Aziji.

Ideja o Plavom Mesecu kao drugom punom Mesecu u mesecu prvi put je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, Džejms Hju Pruit, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi.

„Sedam puta za 19 godina bilo je – i još uvek ima – 13 punih Meseca u godini. To daje 11 Meseci s po jednim punim Mesecom i jedan Mesec s dva. Ovaj drugi puni Mesec u mesec dana, kako ga tumačim, zvao se Plavi Mesec, ali to ne znači da sija plavo“,  napisao je.

EarthSky primećuje da se uslovi na nebu moraju savršeno ‘poravnati’ i imati velike čestice prašine ili dima kako bi dali plavičastu nijansu, što čini nepredvidivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti. Ali dešava se da mesec zaista „poplavi“. Astronomski magazin pominje dva slučaja – 27. avgusta 1883. se to desilo zbog čestica koje su dospele u atmosferu iz vulkana Krakatoa nakon njegove erupcije, a 26. septembra 1950. Plavi Mesec je bio posledica raspršivanja čestica nastalih u procesu sagorevanja za vreme velikih šumskih požara u Kanadi.

Dakle, neka nam bude drago što je ovo „samo“ pun Mesec, ne mora da bude plav. Inače, 2020. će imati ukupno 13 punih Meseca na nebu, dok ih obično bude 12, piše Daily Mail.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram