Pet stvari koje rade ljubazni ljudi

Psihologija i astro 16. jan 202115:08 > 12. maj 2021 17:07
ljubazni ljudi
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Prva stvar koju naučimo decu su pravila lepog ponašanja. Insistiramo da ona uvek kažu "molim vas" i "hvala" i budu ljubazna prema svima. Nažalost, mi odrasli ponekad zaboravimo da se držimo ovih pravila, zbog čega je dobro podsetiti na stvari koje rade ljubazni ljudi.

Poštujte tuđi lični prostor

U redu je da se rukujete pri pozdravljanju sa poznanicima ili ljudima koje prvi put upoznajete. To je i poželjno, osim, naravno, tokom pandemije. Grljenje, ljubljenje i druge dodire, međutim, ostavite samo za one za koje sigurno znate da im to ne smeta, pišu na sajtu City Magazine.

Ne postavljajte previše lična pitanja sagovorniku

Ako osoba s kojom razgovarate želi da vam se poveri i otkrije vam nešto o sebi što nije za svačije uši, saslušajte je i pokušajte da joj pomognete ako ima neki problem. U drugim slučajevima izbegavajte da postavljate previše lična pitanja ljudima koje ste tek nedavno upoznali, a budite oprezni i sa onima koje dugo znate.

Pročitajte još:

Ne prekidajte svog sagovornika

Budite dobar slušalac i uzdržite se od suvišnih upadica kada drugi pričaju, posebno kada vam govore nešto važno. Zapamtite to što ste želeli da kažete i saopštite svom sagovorniku kada se njegova beseda završi.

Budite isto ljubazni prema domaru i direktoru

Lepi maniri nalažu da u komunikaciji sa ljudima iskažete jednako poštovanje prema osobama iz svih društvenih klasa. Jedino na ovaj način ćete biti stvarno ljubazna osoba.

Ne budite previše glasni u javnosti i gostima

Niko ne želi da sluša vaše razgovore telefonom u autobusu. Iz tog razloga se suzdržite od ove aktivnosti, osim ako ste dobili hitni poziv, i potrudite se da pričate tiše. Isto tako vodite računa da ne budete preglasni kada ste u gostima kod prijatelja ili rodbine, posebno ako svi sedite za stolom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram